Toiduuudised

KUIDAS TEHA PARIMAT AIAPIDU! Praktilised nipid ja lihtsad retseptid, kuidas grillida ja tšillida 

Toidutare, 19. mai 2019, 09:12
Aiapidu.Foto: PantherMedia/Scanpix
Viimaks kohale jõudnud soe kevad ja pakatavad pungad on just see hetk, mil kohe kindlasti võiks õues ühe kena peo korraldada. Põhjus? No selle leiab alati!

Iga hea peo algfaasi aga kuulub pisuke korraldamist. Mõtle, keda sooviksid oma peol näha ning korralda vastavalt sellele menüü. 

Keda kustuda?

On need sõbrad ja sugulased? Või suurem ammu mittenäinud seltskonna kohtumine? Rusikareegel on, et igaühel võiks olla kellegiga juttu ajada. Et seltskonnas oleks erinevaid ja uusi jututeemasid on hea idee kutsuda erinevaid inimesi. 

Mis nad kaasa võiksid tuua?

Mis neile pakkuda võiks?

Hea idee on umbkaudu välja arvutada, kui palju keegi võiks süüa ja läbi selle arvestada kogused. Näiteks arvesta igale sööjale 300 grammi liha ja 200 grammi salatit. Siis vaata üle, mis lihaliike sa teeksid ja koosta joogimenüü. Hinda, milliseid veine või õllesid tahaksid selle kõrvale tarbida ning edasta see soovinimekiri külalistele.

Laual võiks olla suupisteid esimese nälja peletamiseks ja alkohoolsete jookide kõrvale näksimiseks. Kindlasti peaks olema kannuga midagi mittealkohoolset. Tore on ka panna söömaajale punkt magustoiduga. 

Vein ja toit

Pea ka meeles, et traditsioonilised toidu ja veini klapitamised ei ole kunagi jäigalt järgimiseks. Täidlasem, vähemhappelisem valge vein võib sobida ka grilli kõrvale ning kergem punane kalale. Kaasajal on ka toidupoes ja pudelitel piisavalt juhatavad sildid ning nõu küsida saaliteenindajalt pole iial häbiasi. Maailmas on sel hooajal väga kuumaks sõnaks rosé, miillel on vaimustavalt lai kombneerimisvõimekus. 

Varu kõike küllaga

Sealhulgas vaata üle oma söevarjud ja kas ikka kõik tule süütamiseks vajalikud esemed on olemas. Puhasta grill eos varem. Pea meeles, et hea grill eeldab mõnusalt hõõguvaid süsi. Niisiis, alusta tuletegmisega vähemalt poolt tundi enne külaliste saabumist.

Serveerimine

Palun ära kasuta plastnõusid. Selle palve esitame koos emakese loodusega. Palstjäätmed lagunevaid aastakümneid ja koormavad keskkonda. Palun, vii välja päristaldrikud või kui see on võimatu, kasuta vaid seilliseid ühekordseid nõusid, mille biolagunemises oled veendunud. Nõude põletamine lõkkes pole nende vastutustundlik käitlemine, kuna tavaliselt on ühekordsed nõud töödeldud keemiliste ühenditega, mille põlengujäägid on inimestele ja loodusele kõike muud kui kasulikud. 

Usu, iga grillipidu näeb pärisnõudelt uskumatuid kordi uhkem välja, isegi kui neist igaüks on eri serviisist. Päriskahvlite ja nugadega on võrratult mugavam süüa. Sel hooajal ongi moes rustikaalne linata laud romantilises aias, millel on vanaema veimevaka hõnguga erinevad pärisnõud, kenad pokaalid ning palju põlluliilli ja küünlaid purkides ja muudes käepärastes vaasides. 

Retseptid

Eelroaks, kuniks grill kuumEneb: 

Klikka retseptil: Lavašiga tuunikala- juustupirukad 

Lavašiga tuunikala- juustupirukad Foto: Jaan Heinmaa

Ülimalt lihtsad ja maitsvad rullid sobivad nii kergeks eineks kui ka külalisi üllatama. Tuunikala asemel võib täidisesse panna ka sinki või valmistada erinevaid rulle vastavalt sööjate maitsele. Rullid mekivad kõige paremini ahjusoojalt, aga sünnivad süüa ka külmalt. 

Klikka retseptil: Krõbedad lillkapsa-peekoniampsud 

Krõbedad lillkapsa-peekoniampsud Foto: Jaan Heinmaa

Krõbe soolane peekon ja mahe lillkapsas on üks mõnus suupiste, mis suvisele lauale imehästi sobib. Hea amps ka külalistele pakkumiseks. Tee siis suupisted ahjupanekuni varem valmis ja jäta ootele.  Pane ahju vahetult enne, kui külalised saabumas. Magus tšillikaste sobib dippimiseks kõrvale.

Klikka retseptil: Grillitud šampinjonid sinihallitusjuustuga 

Grillitud šampinjonid sinihallitusjuustuga Foto: Jan Heinmaa

Nende suupistete valmistamisel võid kasutada nii Merevaiku kui ka erineva maitsestusega toorjuustusid. Sel moel saad iga kord uue maitsenüansi. Valmista seenekübaraid kas grillil või ahjus.

Grilliõhtu säravad tähed

Kui on kohe vaja midagi grillile panna:

Klikka retseptil: Kanapihvid karulaugumarinaadis 

Kanapihvid karulaugumarinaadis Foto: Jaan Heinmaa

Karulaugu-oliiviõlis marineeritud kanapihvid saavad grillil või pannil kärmelt küpseks. Tervislik, maitsev ja hea! Sama karulaugumarinaad sobib suurepäraselt ka kala ja mereandide marineerimiseks. Kanale piisab marinaadis olemisest vaid 30 minutit.

Klikka retseptil: Grillitud peedid tüümianimarinaadis 

Grillitud peedid tüümianimarinaadisFoto: Jaan Heinmaa

Ürdi ja palsamiäädika marinaadis peedid maitsevad hästi, neid tuleb vaid piisavalt pikalt grillida. Seepärast tasub need ka üsna õhukesteks viiludeks lõigata. Kasuta mõnd valmis ürdisegu või komplekteeri ürdid oma maitse järgi. Hea lisand liha kõrvale. 

Klikka retseptil: Aasiapärases sahvrimarinaadis sea sisefilee grillitud kapsaga 

Aasiapärases sahvrimarinaadis sea sisefilee grillitud kapsaga.Foto: Britt Paju

Hõrk sealiha, mis vajab väga lühikest marinaadis oelku aega. Lisaks grillitud kapsas, mis on üks äraütlemata kosutav ja krõmps amps! 

Klikka retseptil: Šaslõkk i salatik 

Šaslõkk ja salatFoto: Toidutare

Ehk šaslõkk ja salatike. Tippkokk Rain Käärsti vallatu retseptike, mille ettevalmistusaeg on vaid poolteist tundi. 

Salateid kindlasti kaa!

Klikka retseptil: Kevadine salat röstitud rabarberi ja maasikatega 

Kevadine salat röstitud rabarberi ja maasikatega Foto: Jaan Heinmaa

Rösti värsket rabarberit ahjus ja lisa salatisse. Magushapuka salatikastme saad otse ahjupannil, kus oled rabarberit oliiviõli ja meega röstinud.

Klikka retseptil: Kapsa-ananassisalat 

Kapsa-ananassisalat.Foto: Jaan Heinmaa

Väheke aasiapärane kapsasalat ananassi ja seesamiseemnetega on maitsekas lisand mis tahes kala- või liharoa juurde.

Magustoit paneb söömaajale punkti