Ahvatlused on targem silma alt ära panna. Foto: Vida Press
Toiduuudised
24. juuli 2020, 07:00

KUSTUMATU NÄLG? 9 väikest nippi, mis hoiavad söömise paremini kontrolli all

Söögiisuga on vahel väga raske võidelda. Siin on mõned lihtsad nipid, mis aitavad söömist paremini kontrolli all hoida ja teevad su elu pisut lihtsamaks.  

Näri toidupoes nätsu

Kindlasti oled kuulnud sellest, et kui lähed tühja kõhuga poodi, siis  on väga tõenäoline, et ostad rohkem süüa kui vaja. Kui närid poes nätsu, pole söögiisu nii piinav. Uuringud näitavad, et kui inimene ei tunne end näljasena, ostab ta vähem kaloririkkaid ebatervislikke toite, näiteks kõpse.

Foto: Freeimages / Phillipp Pilz

Söö kõigepealt tervislikumaid toitusid

Ükskõik, kas sööd kodus või sind ahvatleb rikkalik Rootsi laud – pane taldrikule kõigepealt tervislikumad toidud, näiteks salat.  Inimestel on kombeks Rootsi lauas taldrikud kohe heast ja paremast täis kuhjata. Nii et mõtle, enne kui hakkad midagi taldrikule tõstma. Pane kõigepealt juurviljad ja alles siis  rasvane liha ja muu rammus.

Foto: Pexels

Ära vaata kokandussaateid

Uuringud näitavad, et kui tahad alla võtta, siis võib pelgalt toidu nägemine televiisorist tekitada näksimisisu.

Foto: Pexels

Vali sinised nõud

Usu või mitte, aga isegi toidunõude värv võib mõjutada, kui palju sööd. Mida rohkem sulab toitude värv ühte taldriku värviga, seda rohkem sa tõenäoliselt sööd. Nii et vali taldrikud, mille värv erineb toidu värvist.

Foto: Pexels

Kasuta väikseid kausse ja taldrikuid

On teada-tuntud tõde, et väiksematest nõudest sööb inimene pigem vähem. Toidunõude suurus annab ajule vihjeid, kui palju sa peaksid sööma. Suuremad nõud tähendavad ka rohkem sööki. 

Foto: Pexels

Tee paus

Kui sööd siis, kui sul on igav, kui oled väsinud või pinges, kaob kergesti kontroll selle üle, kui palju sööd. Kui tekib tung süüa, katsu seda edasi lükata. Tee 5–10 minuti jooksul hoopis midagi muud. Vaata, kas tahad ikka veel süüa. Võimalik, et söögiisu ei piina sind enam.

Foto: Pexels

Pane kiusatused silma alt ära

Sul on kergem loobuda kommidest või krõpsudest, kui sa ei näe neid. Kui hoiad oma töökoha laual šokolaadi, siis on üsna kindel, et sööd selle varsti ära. Hoia seda hoopis sahtlis.

Foto: Pexels

Vali alati väike pakend

Kui ostad midagi suures pakendis, siis kipud rohkem sööma, isegi kui kõht on täis või see toit ei maitse väga. Näiteks kinos käies vali alati väike karp popkorni.

Foto: Pexels

Söö aeglaselt

Võta väiksed ampsud, mälu toit korralikult läbi, tee söögi ajal pause, joo vett. Need lihtsad nipid aitavad süüa vähem kaloreid ja saad kõhu paremini täis.

Foto: Pexels

Allikas: WebMD