Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
11. mai 2019, 18:24

AINEVAHETUS TÖÖLE: seitse harjumust, mis aitavad vormis püsida

Kiire ainevahetus utsitab keha tööle, mistap inimene püsib paremas vormi, on energilisem, aktiivsem ja rõõmsam. Hea on see, et ainevahetuse kiirendamine ei ole tuumateadus - tarvis on vaid mõned lihtsad harjumused oma igapäevarutiini lisada.

* Tee raskustega trenni. Jooksulindi ekraan näitab kalorite kulumist, kuid kui sa soovid ainevahetust kiiremini tööle utsitada, pead suurendama lihasmassi, sest need põlertavad kaloreid rohkem, kirjutab Time Health. Sestap on soovitatav igasse nädalasse jooksmise kõrvale mahutada paar-kolm tervet keha mõjutavat treeningut, kus kasutatakse ka raskusi.

* Hommikul ja pärastõunal söö valke. Valkude kasulikkus on ammu teada. Vähem teatakse seda, et homikusöögile lisaks peaks valke lisama ka oma päevasesse, soovitatavalt pärastlõunasesse menüüsse. Seega, söö liha, mune ja kaunvilju ka siis, et lihased säiliksid ja kasvaksid ka treeningute vahepeal.

* Tõmba tööstressile pidurit. Krooniline stress laastab kogu keha, alates sellest. See paneb kõrgema rasvasisaldusega toite sööma ning kahandab keha võimet rasvu töödelda.

* Näksi enne magamaminekut. See, et õhtul pärast kella kuut süüa ei tohi, pole kellegi jutt. Kui sööd enne magamaminekut midagi tervislikku, püsib su veresuhkru tase stabiilne ning keha suudab toota rasva põletust soosivat hormooni glükagoon. 

* Maga piisavalt. Ebapiisav uni pärsib ainevahetust, sest keha ei suuda enam nälga ära tunda ja soodustab ülesöömist. Väsinud keha vajab lihtsalt lisaenergiat enda töös hoidmiseks. Täiskasvanute uneaeg võiks jääda seitsme kuni üheksa tunni piiresse.

* Liigua end. Ka päeval. Inimesele ei piisa vaid õhtusest treeningust, ka päeval tuleb kontorilaua taga istumisele vahelduseks end liigutada. See on lihtne - kasuta lifti asemel treppe, tõuse iga poole tunni tagant püsti ning saada dokumendid printima kõige kaugemasse printerisse.

* Unusta kalorite lugemine. Kalorite piiramine pärsib ainevahetust, sest kalorid lasevad muuhulgas ka ainevahetusel tõhusalt tööd teha. Vähe süües keha seda ei jaksa, kvaliteetseid ja toitvaid kaloreid süües suudab keha aga õigesti tööd teha ning muuhulgas ka kaloreid nende kehasse talletamise asemel põletada.