Kõrvaharkide kodu.Foto: Therese-Liise Aasma
Kodu ja Aed
11. mai 2019, 07:26

AED | Putukate põnevad hotellid

Putukad on aia ökosüsteemi üks olulisemaid lülisid. Kimalased, lepatriinud ja sipelgad aitavad hoida kahjureid kontrolli all. Iga loodussäästliku aia täienduseks passib seega kohe kindlasti üks tore putukahotell!

Veel sajand tagasi oli putukatel elamiseks piisavalt paiku. Vanade ehitiste juures leidus alati pragusid ja õnarusi, kuhu pugeda ning muneda. Tänapäeva linnakeskkonnas saetakse ohutuse huvides aga enamik puid ja oksi, mida putukad looduslike elupaikadena eelistavad, varakult maha. Et aidata kaasa elurikkuse säilitamisele, tasuks ehitada aeda putukahotell ning sinna juurde peenar nektari- ja õietolmurikaste looduslike õitsejatega.

Putukahotelli võib ehitada erinevas suuruses, olenevalt sobivate materjalide kättesaadavusest ja kohast, kuhu soovid selle paigutada. Väiksem «kortermaja» passib hästi rõdule või katuseaeda, suurema võib valmistada linna- või kooliparki. Sel moel on võimalik nii lastel kui ka täiskasvanutel kodust lahkumata loodust tundma õppida.

Mida varem kevadel putukahotelli valmis meisterdad, seda kiiremini on uutel elanikel võimalik sinna ilmade soojenedes sisse kolida ja munema asuda. Mõned erakmesilased hakkavad päikesepaistel tegutsema juba 4˚C juures. Kurvastada ei tasu ka sel, kes kevadel hotelliehituseni ei jõua – ka suve lõpus või sügisel ehitatud elukohast on putukatele talvitumispaigana kasu!

Putukahotell võiks kuuluda iga aia juurde. Foto: Therese-Liise Aasma

Kodu kõrvaharkidele

Vaja läheb:
väikest terrakotapotti
puupulka
peotäis kuiva heina, puitvilla või põhku
veekindlaid värve
pintslit

Tee kõrvaharkidele kodu nii:
1. Kujunda poti väliskülg. Kaunista savipoti välimist poolt veekindlate värvidega.
2. Täida pott. Topi poti sisse kuiva heina või põhku. Aseta pott tagurpidi puupulga otsa.
3. Leia potile asukoht. Vajuta puupulk maasse või kinnita rõdule millegi külge. Kuna kõrvahargid on aias eriti kasulikud, sest peavad puudel ja põõsastel lehetäidele ja kedriklestadele jahti, on hea, kui asetad kõrvahargikorteri ka vastavatesse kohtadesse.

Kõrvaharkide kodu. Foto: Therese-Liise Aasma

Puuhalust putukakorter

Vaja läheb:
sobiva suurusega puutükki
akutrelli
liivapaberit
harilikku pliiatsit
saagi
peenikest pintslit
vana puitkasti

Meisterda puuoksast putukakorterit nii:
1. Lõika puuoksast seib. Kasuta putukahotelli valmistamiseks ainult kõva lehtpuupuitu. Sobivaimad on tamm, kask, pöök või viljapuud. Sae kuivanud oksast vähemalt 15 cm pikkune seib.
2. Puuri augud. Joonista hariliku pliiatsiga puidule muster ja puuri märgitud kohtadesse 2–9 mm läbimõõduga augud. Jälgi, et puur ei läheks läbi puidu, sest ühelt poolt peavad avaused kinni jääma.
3. Puhasta avaused. Ole puurimisel hoolas ja ära jäta aukudesse pinde, sest need võivad hiljem putukaid vigastada. Raputa saepuru aukudest välja ja puhasta pintsliga.
4. Lihvi servad. Lihvi avauste ääred peene liivapaberiga siledaks.
5. Paiguta aeda. Paiguta putukakorter aeda või rõdule lillede lähedusse ja vihma eest kaitstud kohta.
6. Ehita hotelliks. Kui soovid suuremat hotelli, korda kirjeldatud protsessi uute puuokstega. Paiguta aukudega oksad ja pakud üksteise peale puitkasti sisse. Võid kasti enne kujundada ja ilmastikukindlamaks muuta: immuta kasti (kuid kindlasti mitte pakke!) linaõliga või värvi loodussäästliku värviga.

Konservikarbist hotellituba

Vaja läheb:
metallist konservikarpi
kuiva pilliroogu, bambust või põhku
teravat žilettnuga
peenikest pintslit
plastist kaablikinnitusklambreid

Ehita konservikarbist hotelli nii:
1. Lõika kõrrelised tükkideks. Lõika noaga kuivast 2–9 mm läbimõõduga pilliroost, bambusest või põhust sobiva pikkusega jupid, mis valitud konservikarpi ära mahuksid.
2. Seo jupid kokku. Seo jupid tugevasti kinnitusklambritega kokku ja täida nendega kogu konservipurk. Puhasta avaused pintsliga.
3. Leia hotellile asukoht. Aseta minihotell aias või rõdul paika, kus poleks ohtu, et vihm putukakorterisse sisse sajaks.

Konservipurk hotellitoaks. Foto: Therese-Liise Aasma

Seda putukad sööksid!

Putukad vajavad söögipoolist kogu kasvuhooaja vältel, seetõttu tasub neile kasvatada erinevatel aegadel õitsevaid taimi.

Kui ülearetatud täidisõielised sordid pakuvad inimestele silmailu, siis putukatele toidupoolist kahjuks mitte. Niisiis vaata spikrist järele, mis taimed kimalasi, liblikaid ja teisi putukaid ligi tõmbavad!

Kevadel: paju, sarapuu, lumikelluke, lumeroos, krookus, nartsiss, siniliilia, metsik tulp, ülane, kirikakar, karukell ja karulauk.

Suvel: kellukas (Campanula), roomav akakapsas, mungalill, liivatee, ristik, koriander, rukkilill, mesiohakas, liilia, lavendel, keerispea ja paljud teised.

Sügisel: eerika, kanarbik, sügiskrookus, aster, päevakübar ja heleenium.

ETTEVAATUST POEHOTELLIGA! Poes müüdavad Hiina päritolu hotellid on tihti pigem putukate surnuaiad kui elupaigad, sest okaspuupuidust valesti ehitatud pinnulised ja vaigused avaused võivad väikestele kiletiivalistele saatuslikuks saada!

HEA TEADA! Putukahotelli ehitamiseks kulub aega 30 minutit kuni paar tundi sõltuvalt hotelli suurusest! Hotelli kujundamine ja ehitamine pakub põnevust ka lastele!