Evelin Ilves Foto: Tiina Kõrtsini
Kolumnid
9. mai 2019, 08:56

EVELIN ILVES: kogu keha tõstis piltlikult öeldes käed püsti ja ütles, et aitab! (62)

Ärkasin ühel hommikul iivelduse ja nõrkusega. Täiesti ootamatult. Eelmisel õhtul olime lapsega pikalt teetassi taga juttu puhunud ja ma olin üle tüki aja nii magama läinud, et pea puupüsti pulki täis polnud. Ja nüüd siis nii. Mingi viirus? Mis küll saab kirglist taliujujat niimoodi tabada?

Saatsin lapse kooli ja siis... oksendasin südamest. Mitu korda järjest. Miski kahtles minus, et see 100% bakteriaalne või ka viiruslik teema oli. Tegelikult ei tundnud ma end haigena, vaid sõna otses mõttes keha andis alla. Tõstis piltlikult öeldes käed püsti ja ütles, aitab! Kui sa ise aru ei saa, siis ma tõmban jõhkralt käsipidurit ja sa ei liigu! Ja ma ei liikunudki.

Terve mikrobioota mässas. Jäin koju voodisse ning tundsin, kuidas poliitikasse astumisega olin sisenenud negatiivsusest kummis ruumi. Keskkonda, kus igaüks üksikuna ja kõik koos on ahistamise, mõnitamise ja lihtsalt sõimamise märklaud. Ja kuigi sa ei pruugi seda lugeda, jõuab kõige alus – energia – siiski oma objektini. See pole loomulik ega kestlik elamisviis, kuigi mõned näivad justkui teflonist. Ja ma tean - kõigega saab harjuda. Kui vaid tahtmist ja motivatsiooni, kõige tähtsam aga – et indu jätkub.

Ent keha on targem kui meie nurjatu meel – ütles üks Aasia tark, kui talt kunagi küsisin, miks Lääne inimesed nii ärevad ja vaimuprobleemide küüsis vaevlevad. Sealt edasi pole keha haigestumine kaugel. „Te olete oma meele kütkes, üks mõttemarss ajab teist taga! Aga kuulake oma keha!”, manitses ta tookord.

Olin sellega pisut hiljaks jäänud. Aga parem hilja kui mitte kunagi. Mul polnud jaksu juurelda, kui palju oli mind horisontaalasendisse sundinud meel ja milline osa oli haigustekitajal. Lõppude lõpuks sisaldame me kõik kordades rohkemal arvul baktereid kui füüsiliselt sedastatatvaid keharakke, sestap oli see nagunii üks suur mikroobide sõda, kus pahalased olid hetkel enamuses. Ja mul tuli sellega midagi ette võtta. Europarlamendi valmiskampaania on lõpusirgel ja tol päeval oli mul kalendris kaks kohtumist, üks rahvusvahelisele kogukonnale suunatud debatt ja teatrietendus. Järgmisel päeval kaks debatti, üks neis teles.

Ma kraamisin välja oma probiootiliste kapslite varu ning keetsin purgitäie kurkumi pastat. Kurkum ehk kollajuur ehk siis temas sisalduv kurkumiin on teatavasti üks kõige võimsamaid looduslikke põletiku- nii bakteriaalse, viiruse-, kui ka mõningase vähivastase toimega aineid. Alguses suutsin seda ainult pisut koos teega sisse võtta, õhtupoole aga juba kuldse piimana.

Päris videvikus hakkas isu tagasi tulema ja ma keetsin oma lasteaia lemmiku – pehme riisipudru, peaaegu ilma soolata, aga see-eest rohke kurkumipasta ja musta pipraga. Imeilus kollane sai! Ning maitses kurnatud ihule ja hingele hea. Hoolimata sellest läksin õhtul magama üleni valutava kange kehaga ja kurbusega nentides, et see päev oli ikka täiesti mokas. Päästa tuli järgmine!

Lubasin endale kaht asja. Esiteks, olgugi kampaania kõrgaeg, võtan ma nüüd ka iseendale pisut aega. Iga päev. Nii õues olemiseks kui millegi tõesti meeldiva ja lõõgastava lugemiseks. Teiseks – viimane õlekõrs päeva päästmisel näis külm vesi. Hommikul Kalaranda!

Nii ma tegingi. Võtsin aga kollajuurt mitmel moel sisse ja komberdasin ranna poole. Vees oli tõesti imeline. Ei, ma ei ilusta! Koduteel tuli taas nõrkus peale ja ma magasin esimese debati lihtsalt maha.

Aga teises olin kohal, kammitud ja triigitud! Minu bakterid olid seks korraks minuga rahu teinud. Ja mina tänan - nende miljardilist kogukonda, aga ka kurkumit ja külma vett. Värskest õhust ja kosutavast unest ning lapse toetavast kallist rääkimata. Lihtsalt nii tore on taas end hästi tunda!

Sestap jagan sel hetlikul kevadel oma tolle päeva menüü retsepte, äkki aitab kedagi veel:

Kurkumipasta: 

Võta üks osa kurkumi ja 3 osa vett, sega hoolikalt ja lase vaikselt keema, kui läheb liiga paksuks või on vedel, lisa kas vett või kurkumipulbrit.

Keeda umbes 5-6 minutit, et saaks mõnus lusikaga tõstetav pasta, puista juurde värskelt jahvatataud musta pipart, sest see tõstab kurkumiini imendumist u 1000 korda.

Võta tulelt, pane klaaspurki ja jahuta. Ta seisab külmikus 3-4 nädalat õhukindlast suletuna. Sealt saad võtta 0,3-1 tl kaupa, et lisada kuumadele jookidele ning toitudele.

Kuldne tervisepiim 

Lase tassitäis piima (mina tegin mandlipiimaga, kõhuhäda puhul on taimne parem valik) peaaegu keema, sega juurde kuni 1 tl kurkumi pastat, lisa pisut jahtunud piimale ka mett ning kui võimalik, natuke selitatud võid (ghee). Sellest saab tõeline tervistav neste, mis toob lisaks ka hea une (india emade unejoogike).

Muide, hommikul passib tassi kuldse piima sisse üks espresso. Mmmmm, see on tõeline patuvaba nauding!

Riisipudru tegin pudruriisist ja veest, keetsin pehmeks, lisasin terakese soola, moe pärast, sest mage viib paremini mürke välja, segasin juurde samuti teelusika täie kurkimi pastat ja peale natuke isetehtud kookosjogurtit koos mustikatega. Sobib maitsestamata poejogurt ka, kui see meeldib..... tegi ikka kõhule pai küll.

Kõikide nende jamade ennetamiseks on muidugi päike, värske õhk, kehaline liikumine, stressivaba olek ja magus uni parimad. Teame, teame... C'est la vie!

Kevadiste tervitustega,

Evelin

Pika tn kodust