Kanged alkohoolsed joogid on maailmas kõige populaarsemad.Foto: Pixabay
Toiduuudised
8. mai 2019, 18:15

HIINA ON JANUNE: alkoholitarbimine on maailmas tõusuteel (2)

Maailmas tarbitakse märkimisväärselt rohkem alkoholi, kui 30 aastat tagasi. Teadlaste sõnul võib selle eest tänada Aasia suurriike Hiinat ja Indiat, vahendab The Guardian

Uurijad prognoosivad, et ülemaailmne alkoholitarbimine tõuseb inimese kohta järgmise kümnendi jooksul 17%. Aastatel vahemikus 1990-2017, tõusis alkoholitarbimine 10%. Hinnanguliselt tarbivad 2030. aastaks pooled maailma elanikud alkoholi. Peaaegu veerand osaleb vähemalt korra kuus joomingutel. 

Uuringu autorite sõnul pole maailm õigel teel, et saavutada kahjuliku alkoholi tarbimise vähendamist. „Enne 1990. aastat tarbiti enamasti alkoholi kõrge sissetulekuga riikides – kõrgeim määr oli Euroopas,“ teatas projekti juht, Dresdeni ülikooli Kliinilise Psühholoogia ja Psühhoteraapia instituudi uurija Jakob Manthey. Ta lisas, et muster on hakanud muutuma – tarbimise osakaal kaldub Ida-Euroopast Aasia keskmise sissetulekuga riikidesse. Alkoholitarbimine on tohutult tõusnud Hiinas, Indias ja Vietnamis.

Foto: Pixabay

2017. aastal jõid siiski veel rohkem Euroopa ja Põhja-Ameerika inimesed. Hiina oli veel nendega võrreldes tagasihoidlikum, kuid hullumeelne 70% alkoholitarbimise kasv alates 1990. aastast näitab, et juba 2030. aastal võivad olla rollid vahetunud. 

Kõige vähem tarbitakse vägijooke Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas. Seal jääb kogus elaniku kohta alla ühe liitri aastas. Hetkel elavad veel kõige alkoholimaiamad inimesed ida-Euroopas, kus juuakse aastas elaniku kohta üle 12 liitri. Moldovas, kes on sellises tabelis liider, on kõnealuseks koguseks 15 liitrit. 

Kõige populaarsemateks jookideks on kange alkohol, mis hõlmab 45% kogu tarbimisest. Järgnevad õlu 15% ja vein 12%-ga.