Kohupiimatort greibitarretisegaFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetamata magustoidud
26. mai 2019, 09:12

Kohupiimatort greibitarretisega

Greibis on parasjagu kõike: hapusust, magusust ja mõrkjust. Kuid imeliselt õhulises täidises, mille taga on vahukoore asemel hoopis vahustatud munavalged, on seda kõike just õiges koguses! Värvi pärast kasuta kindlasti punast greipi. Puuviljapüree teeb küpsisepõhja täidisega sarnaselt pehmeks ja õrnaks, kui aga eelistad tugevamat põhja, siis asenda püree sulavõiga.

Koostisosad
PÕHI
200 g Digestivküpsised
1 dl Puuviljapüree, nt Salvest Põnn (või 70g võid)
TÄIDIS
6 tk Želatiinileht
0.5 tk Värskelt pressitud greibi mahl (u 1 dl)
200 g Toasoe maitsestamata toorjuust
350 g Apelsinijogurt (nt Tere Kreeka jogurt punase apelsini)
200 g Vanilliga pakikohupiim
3 spl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
4 tl Munavalge
TARRETIS
3 tk Želatiinileht
4 dl Greibimahl
0.5 tk Greibi viljaliha

Valmistamine

12 tk

1. Purusta põhja jaoks küpsised ja sega puuviljapüreega (või sulatatud võiga). Suru segu küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

2. Pane želatiinilehed külma vee sisse likku. Lõika greip pooleks ja pigista ühest poolest mahl välja. Väga hea, kui sinna satub ka viljalihatükke! Vala mahl väikesesse potti ja tõsta ootele.

3. Sega kokku toorjuust, jogurt, kohupiim ja suhkrud. Vahusta munavalged keskmiselt tugevaks vahuks. Kuumuta greibimahl keemiseni ja sulata selles hoolikalt segades kõik kuivaks pigistatud želatiinilehed. Vala vedelik peene joana ja kogu aeg segades kohupiimasegu hulka. Lõpuks sega rahulikult juurde ka vahustatud munavalged. Vala täidis vormi küpsisepõhjale ja las külmkapis vähemalt 3 tundi tarduda.

4. Tarretis valmista siis, kui täidis on tardunud. Leota želatiinilehti külmas vees. Puhasta teine greibipoolik valgest vahekihist ja eralda viljaliha väikesteks tükikesteks. Kuumuta 0,5 dl greibimahla ning sulata selles paisunud ja kuivaks pigistatud želatiin. Vala kuum vedelik peene joana ja segades ülejäänud mahla hulka, lisa greibitükid ja vala ettevaatlikult vormi täidisele. Lase külmkapis veel umbes 3 tundi või üle öö tarduda.