Küpsetised

NÄDALA KOOK: klassikaline kohupiimakook 

Tiina Lebane, 6. mai 2019, 07:21
Klassikaline kohupiimakook.Foto: Jaan Heinmaa
Kõige lihtsam ja tavalisem ahjus küpsetatud kohupiimakook – klassika, mis on alati hea! Sidrunit ja rosinaid lisades annad koogile veidi pühademaiust pashat meenutava maitse. Selle koogi võid julgelt ka paar päeva varem valmis teha ja külmkapis hoida, sest seistes muutub see veelgi maitsvamaks. 

Koostisosad
PÕHI
70 g Toasoe või
2 spl Suhkur
1 tk Väike muna
1 dl Nisujahu
0.5 tl Küpsetuspulber
TÄIDIS
0.5 tk Sidrun
300 g Kohupiimapasta
0.5 dl Rosinad
100 g Hapukoor
2 spl Kartulitärklis
2 tl Vanillsuhkur
0.5 dl Mandlilaastud soovi korral
2 tk Väike muna
0.5 dl Suhkur
Tuhksuhkur pealeraputamiseks

Valmistamine

8-12 tk

1. Taina tegemiseks hõõru pehme või ja suhkur heledaks vahuks. Lisa muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu.

2. Kata väiksema ümmarguse (20–22 cm) või kandilise koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga. Suru tainas vormi põhja ja tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

3. Riivi sidruni koor ja pressi mahl välja. Sega kohupiim sidrunikoore ja -mahla, rosinate, hapukoore, kartulitärklise, vanillisuhkru ja mandlilaastudega, kui neid kasutad. Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks ja sega kohupiimamassi hulka.

4. Vala täidis tainale ja küpseta 180-kraadise ahju alumises kolmandikus umbes 50 minutit.

5. Lase koogil vormis täielikult maha jahtuda ja aseta siis serveerimisalusele. Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut.