Toiduuudised

KUIDAS MAITSEB VANA VÕRUMAA? 2019. aasta toidupiirkonna roogadel on uma mekk 

Toidutare, 5. mai 2019, 10:16
Võrumaa maitsete avarüritusFoto: Maaeluministeetrium
Maitsete aasta pilk pöördub nüüd Vanale Võrumaale, kus ootavad ees imemaitsvad juustud ja muud piimatooted, naturaalsed siidrid, saunalaval suitsumeki saanud singid ja muud palju maitsvat.

Vana-Võromaa toiduvõrgustiku koordinaator Esta Frosch kutsus kõiki Vana-Võromaale: "Oma ja kordumatu mekk on võrokeste saunasuitsulihal. Liha suitsutamine saunas on Vana-Võromaal elujõus komme, mis on suitsusaunakombestiku osana UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirjas.  Kuidas maitsevad paksu kapstauatampjahheruugkesväkarask või rüäjahuvatt, saate teada, kui tulete Vana-Võromaa maitsete aasta ettevõtmistest osa saama.“

Samal teemal

Vana-Võromaa koosseisus on Võrumaa, osa Põlvamaast, Valgamaast, lõunaosa Tartumaast ja Setomaa. Piirkonna toidulauda iseloomustavad tooted on näiteks suitsusauna sink, Vana-Võromaa sõir, karask, hapendatud kasemahl. Piirkond on teinud pikka aega süsteemset tööd oma toidukultuuri arendamiseks ning välja töötanud oma kaubamärgi UMA MEKK.

"Võime rõõmuga öelda, et tänu toidupiirkonna projektile on kõikides senistes piirkondades sündinud uued algatused, tooted ja traditsioonid. See toob kasu nii kohalikele ettevõtetele kui ka piirkonnale laiemalt. Loodame, et ka Vana-Võromaa jätkab samasugusel kursil. Maaeluministeeriumile on suur rõõm, kui oleme saanud anda oma panuse, et toetada piirkonna arengut ja koostööd,“ sõnas maaeluminister Mart Järvik oma tervituskõnes, on kirjas meediale saadetud teates.

Maitsete aasta jooksul korraldab piirkond mitmeid oma toidukultuuri tutvustavaid üritusi, mille kohta leiab rohkem teavet Eesti toidu võiUma Meki kodulehelt. Üks esimesi sündmusi on 8. mail toimuv UMA MEKK II Kevadlaat Võru Kesklinna pargis.