Toiduuudised
5. mai 2019, 10:51

KEVADVÄSIMUSEST VÕITU: personaaltreener leiab, et rasva ei tohi karta (3)

Personaaltreener Siim Kelner näeb igapäevaselt, et kevadeti tabab nii teda ennast kui ka tema õpilasi kerge väsimus. “Selleks, et väsimus ületada, tuleks toituda tasakaalustatult ja tervislikult ning valida menüüsse kõrge toiteväärtusega toiduaineid!"

Kui igapäevaselt õigeid valikuid teha, siis pole tavainimesel vaja oma menüüsse lisada ka ülemäära toidulisandeid ega vitamiine. Oluline on järgida, et menüüs oleks õiges koguses nii liha, juurvilja, puuvilja, piimatooteid kui ka teravilja.

Vastavalt hooajale, on võimalik oma toidulauale ka värskust tuua. “Näiteks kevadel saab edukalt ära kasutada vitamiinipomm karulauk, valmistades karulaugupestot. Muul aastaajal võiks proovida aga basiiliku-või petersellipestot,” avaldas Kelner, kelle enda üheks viimase aja suurimaks maitseelamuseks oli karulaugupestoga seasisefilee peekonis.

Eriti maitsvaks muudab selle tema sõnul lihast ja toorsuitsupeekonist küpsemise ajal eralduv rasv, mis annab hea maitse ka pannil olevatele kartulitele. “Rasva ei tohiks karta, see pole tervisele kahjulik, kui seda mõõdukalt tarbida. Toidukorra tasakaalustamiseks võiks seasisefilee kõrvale pakkuda ka värsket salatit,” sõnas Kelner.

Koostisosad

500-600 g (Rakvere) seasisefileed

150 g (Rakvere) ameerikapärast toorsuitsupeekonit

soola ja musta pipart

küpsetusnööri

Karulaugupesto:

paar suurt peotäit (~ 30 g) värskeid karulaugulehti

20 g seedermänni seemneid

20 g parmesani

1 dl külmpress-oliiviõli

soola-pipart

Valmistamine

Surista kokku pesto. Maitsesta soola ja pipraga. Puhasta sisefilee terava noaga kelmetest ja maitsesta soola-pipraga. Määri filee pestoga ja keera selle ümber peekoniviilud. Seo küpsetusnööriga kinni ja tõsta ahjupannile. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit või kuni filee on kaunilt pruun. Keera fileed küpsetamise ajal mõned korrad, et see saaks igalt poolt krõbe. Serveeri ülejäänud pesto ja ahjukartulitega.

Retsept on raamatust “Peekoni 50 krõbedat varjundit” , autorid: Britt Paju ja Lia Virkus.