HURRAA, ÄRA TEGIME: Paar päeva tagasi tõmmati joon alla Pärnumaa Maitsete Aastale.Foto: Viktor Tund
Toiduuudised
4. mai 2019, 08:00

GALERII | Täna algab Vana-Võromaa maitsete aasta

Täna annab Pärnumaa Eesti toidupiirkonna tiitli pidulikult üle Vana-Võromaale. „Huvi toidupiirkonnaks kandideerimise vastu on suur olnud ning see näitab, et oleme aru saanud, et meil on väga rikkalik toidumaastik. Tahan tänada ning avaldada lugupidamist ja austust kõigile, kes on hoidnud alles ning kannavad edasi meie esivanemate toiduvalmistamise oskusi ja salatarkusi,“ sõnas maaeluminister Mart Järvik.

 „Heast korralikust söögist on Vana-Võromaal alati lugu peetud. Päris õiged ja maitsvad Vana-Võromaa toidud on ise tehtud, umatettü – nõnda nagu emad ja vanaemad on seda ikka teinud. Kraam, millest süüa tehakse, pärineb kas oma majapidamisest või kohalikelt inimestelt lähiümbruse taludest ja väikeettevõtetest. Nii saab kindel olla, et söögil on eriline maitse ehk uma mekk,“ kommenteeris Vana-Võromaa toiduvõrgustiku koordinaator Esta Frosch.

Peatselt tähistatakse kohaliku kaubamärgi UMA MEKK 10. sünnipäeva. Seda märki kannab ligi 300 toorainet, toitu või rooga pea 100 ettevõttelt.

Foto: Viktor Tund

Paar päeva tagasi tõmmati joon alla Pärnumaa maitsete aastale. Plaan oli võõrustada miljonit Pärnumaa maitsete saadiku ning Liivi Lahe Kalanduskogu tegevjuhi Esta Tamme sõnul sai eesmärk ka täidetud. Lisaks kohalike toidupidude ning kohvikute-restoranide külastajatele jõudsid Pärnumaa maitsed ka Valgevenesse, Saksamaale ja Šotimaale. „Teiste hulgas võõrustasime ka külalisi Guatemalast. Tulevikus plaanime Pärnumaa maitseid teisteski kaugetes paikades tutvustada,” lisas Tamm.

Tänupõlle saab Pärnumaa Maitsete Aasta saadik Kaidi Oksaar. Foto: Viktor Tund

Ka kohvikute ja restoranide menüüdest leiab üha enam kohalikku kraami. Lisaks sündisid toidumeene konkursi raames mitmed põnevad tooted nagu tammetõrujahust küpsised, kartulivorstid ja mustsõstramaiused, mis üleöö kuulsaks said ja tegijatele kuhjaga tellimusi tõid.

Kingikuhi on põlvist nõrgaks võtnud Mercedes Merimaa. Foto: Viktor Tund

Pärnu vanima kohviku Cafe Grand perenaise Riina Randi sõnul koostasid nad Pärnumaa joogipakkujate rohkusest inspireerituna spetsiaalse kohaliku joogi menüü. “Sügisesel lõikuspeol tutvustati enam kui 150 piirkonnas toodetud jooki, alustades mahlajookidest ja lõpetades kangemate napsudega,“ tõdes Rand.

Pärnu Maitsete Aasta aitas paljudes eestimaalastes ja kaugemates külalistes tekitada isu nii kartulivorstide kui ka tammetõrujahust küpsiste järele. Foto: Viktor Tund

Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune kahvel. 2016. aastal kandis tiitlit Hiiumaa, 2017. aastal Peipsimaa ja 2018. aastal Pärnumaa.

Eile selgus, et toidumessi Sööma! ja Toidutare.EE aasta toiduteo rahvahääletusel tuli Pärnumaa Maitsete Aasta teisele kohale, kogudes viiendiku vastajate häältest. 

Vaata, kes aitasid kaasa Pärnumaa maitsete aasta õnnestumisele.