Tihti juhtub nii, et aiasaadusi jääb kokates üle või süüakse pigem ära nendega serveerimiseks mõeldud liha ja juurikad jäävad paremaid päevi ootama. Foto: Pixabay
Toiduuudised
3. mai 2019, 19:00

Ole nutikas: kuidas toidujääke ära kasutada

Millised on kuus kõige levinumat toiduainet, mis kipuvad kokkamisel järele jääma ja mida neist teha annab, selgitab kogenud koolitoitlustaja. 

„Kuna Stockholmi keskkonnainstituudi Tallinna keskuse andmeil visatakse Eesti koolides igal aastal ära umbes 50 autokoormatäit söömata jäänud toitu, püüame laste teadlikkust tõsta,“ ütleb Baltic Restaurants Estonia ASi turundusjuht Tiiu Endrikson. Õpilased valmistavad koos koolikokkadega erinevaid roogasid, õppides seejuures kasutama ka eelnevast toidukorrast üle jäänud toiduaineid. Hendrikson loodab, et lapsed viivad need teadmised ka koju. Aga kuna kordamine on tarkuse ema, toob ta välja kuus toiduainet, mis kokkamisel kõige sagedamini järele kipuvad jääma ning jagab soovitusi nende kasutamiseks.   

Foto: Pixabay

Köögiviljad

Tihti juhtub nii, et aiasaadusi jääb kokates üle või süüakse pigem ära nendega serveerimiseks mõeldud liha ja juurikad jäävad paremaid päevi ootama. Miks mitte siis väärt kraamist järgmisel päeval maitsev püreesupp või omlett valmistada. Küpsetatud köögivilju saab edukalt ka sügavkülmikus säilitada, et neist sobival ajal püreesuppi teha. Porgandid sobivad oma magusa meki tõttu ka pirukatesse ja magusroogadesse.  

Foto: Pixabay

Liha ja kala

Kui küpsetad terve kana, saad järele jäänud kontidest teha puljongit või kastmeid. Kui aga parasjagu pole puljongit vaja, võid selle väikestesse kottidesse või karpidesse jaotada ja sügavkülmutada. Küpsetatud kanatükkidest saab aga suurepärase võileivakatte või vrapitäidise, kui segad need majoneesi, soola, pipra, hapukurgi ja ürtidega. Lõunasöögist üle jäänud loomaliha aga sobib aasiapärastesse vokiroogadesse. 

Nutikas perenaine tekitab vahel ka meelega jääke. Kalafilee asemel tasub osta terve kala ning fileerimistöö ise ära teha. Terve kala on fileest soodsam ning kala peast, nahast ja luudest saab maitsekat puljongit keeta.  

Foto: Pixabay

Banaanid

Kergelt plekilised banaanid on pehmemad ja magusamad ning sobivad hästi küpsetistesse ja smuutidesse. Üks levinumaid viise üleküpsenud banaanide kasutamiseks on banaanikeeks, mis sobib nii hommikusöögiks kui ka lihtsalt maiustamiseks.   

Plekilistest banaanidest saab lihtsa vaevaga ka jäätist teha. Selleks tükelda banaanid ja pane sügavkülma. Seejärel püreesta külmunud viljad köögikombainis koos vähese koguse piimaga ning külm dessert ongi valmis. Kiiremini saab maiasmokk südamerahu, kui kooritud banaanid tervena ahjuplaadile laduda, neile pisut šokolaadi peale riivida ja siis ahju panna. Kui serveerides „küpsetisele“ veel jääkülm jäätisepall lisada, on tõeline pidusöök sündinud.  

Foto: Pixabay

Leib ja sai

Kõigepealt kontrolli, ega leib ja sai pole hallitama läinud. Kui mitte, tee saiast pühapäeva hommikul pannkookide asemel praesaia või hapuka moosiga saiavormi. Kui sai on juba tahkunud, valmista sellest ahjus krutoone, mida salatile või supile puistata. Ka kotletitainale tuleb vaid kasuks, kui sellesse leotatud saia lisada. Leivast saab magustoiduks leivasuppi ning tõelised gurmaanid võivad proovida leivast ja šokolaadist trühvleid teha.   

Foto: Pixabay

Riis

Potipõhja jäänud riis pane külmikusse, et sellega järgmisel päeval näiteks tomateid või paprikaid täita. Või miks mitte see koos sibula, küüslaugu, sojakastme, seesamiõli ja köögiviljadega pannil ära praadida. Riis on peategelane ka burritodes ja peaaegu kogu Mehhiko köögis. Ka võib paljudes suppides kartuli julgelt riisiga asendada. 

Lisaks võib leida loendamatul hulgal magustoitude retsepte, kuhu kuulub ka riis. Või lisa lihtsalt kaneeli, kardemoni, rosinaid, pisut piima ja paar meelepärast puuvilja ning mõnus puding ongi valmis! 

Foto: Tiina Kõrtsini

Kartul

Eelmisel päeval keedetud kartulitest saab valmistada kartulisalatit, praekartuleid, kartulivormi ja kartulipirukaid ning muuta püreesuppi tummisemaks.  

OHTULEHT.EE