Šokolaadiküpsised soolavõi ja soolahelvestega.Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
2. mai 2019, 07:41

Šokolaadiküpsised soolavõi ja soolahelvestega

Soolakristallidega või iseloomulik maitse jätab šokolaadirohketele ja karamellistele küpsistele oivalise pitseri. Haki šokolaad jämedalt, kui soovid nautida selget šokolaadimaitset. Tee küpsisetainas varem valmis ja hoia külmkapis, sest tahkest tainast on lihtsam küpsiseid välja lõigata. Hoia tainast toidukilesse mähituna külmkapis kuni seitse päeva ja sügavkülmas kuni neli nädalat. 

Koostisosad
200 g Toasoe soolane või (nt Saaremaa soolakristallidega või)
1.5 dl Rafineerimata roosuhkur
1 tl Vanillsuhkur
4.5 dl Nisujahu
150 g Tume šokolaad, jämedalt riivitud
3 spl Rafineerimata roo- või Demerara suhkur veeretamiseks
Soovi korral soolahelbed pealepuistamiseks

Valmistamine

28 tk

1. Tõsta kaussi pehme või ja mõlemad suhkrud ning vahusta mikseriga umbes 5 minutit, kuni segu on muutunud õhuliseks vahuks. Vahepeal tõmba spaatliga kausi servade külge pritsinud vahtu keskele kokku, et kogu mass saaks läbi vahustatud. Lisa vahule sõelutud jahu ja šokolaaditükid ning sega pehmeks tainaks.

2. Lõika toidukilest kaks suurt tükki ja jaga tainas võrdselt mõlemale kiletükile. Mähi tainas kilesse (mitte väga tugevalt) ning veereta umbes 15 cm pikkusteks ja 5 cm läbimõõduga kangideks. Patsuta otsad sirgeks ja tõsta kangid paariks tunniks külmkappi tahkuma.

3. Lõika tainakangid hambulise noaga umbes 1 cm paksusteks seibideks. Kui nuga satub šokolaaditüki peale, siis proovi sellest ettevaatlikult läbi „saagida“. Kui küpsis laiali mureneb, siis suru see sõrmedega kokku tagasi. Kui soovid, veereta iga küpsise servad suhkru sees teraliseks.

4. Tõsta küpsised 2 cm vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja puista mõned soolahelbed peale. Küpseta 180-kraadise ahju keskel umbes 20 minutit või kuni nad hakkavad kergelt pruunikaks värvuma.