Vitamiinirikkast naadist saab teha salatit. Foto: Vida Press
Toimetas Sirje Maasikamäe 1. mai 2021 10:30
Varakevadel tõusevad maa seest vitamiinirikkad taimed – üks neist on naat, tüütu koduaia umbrohi. Kuid naati võib panna ka potti ja pannile!

  • Kevadel sisaldab naat palju C-vitamiini, karoteeni, mineraalaineid.
  • Naat väljutab vett, seda kasutatakse reumaatiliste haiguste ja podagra korral.
  • Korja noori naadivõrseid ja tee suppi. Võib keeta riisi  või kruupe, maitsestada õlis praetud sibula, küüslaugu, sellerijuurtega ning lõpus lisada hakitud naati.
  • Võis või õlis hautatud naadist saab valmistada omletti.
  • Noortest lehtedest võib teha salatit koos jänesekapsa, külmpressitud oliiviõli, suhru ja soolaga.
  • Hariliku naadi lehed on pisut vürtsikad, nende maitset võib tasakaalustada pipraga.
  • Kõhunäärme- ja sapipõletiku korral tuleb naadiga olla ettevaatlik.

Allikad: Karin Luke ”Korilase aastaring”, Mercedes Merimaa “Minu tee taimede väeni”