KoolisööklaFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
30. aprill 2019, 13:31

KOOLIKOKAD ÕPETAVAD! Tee jääkidest uusi hõrgutisi (aastas visatakse koolides 50 autokoormatäit söömata toitu ära!) (8)

Kõigile on tuttav olukord, kus nädalavahetusel külmikut korrastades tuleb prügikasti visata esmaspäeva õhtusöögist järele jäänud riis, kartulid, maitsev ahjupraad või hoopis pool pätsi saia. Tegelikult ei peaks sellised toidujäägid prügikasti jõudma, vaid neist võiksid valmida uued maitsvad road.

Daily kaubamärgi all toitlustusteenust pakkuva Baltic Restaurants Estonia AS turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul on toiduraiskamine praeguse aja üks suurimaid probleeme. Samal ajal kui maailmas on miljoneid nälgivaid inimesi, viskab üks eurooplane igal aastal umbes sada kilo toitu prügikasti. "Kuna Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse andmeil visatakse ka Eesti koolides igal aastal ära umbes 50 autokoormatäit söömata jäänud toitu, oleme asunud sel teemal koolisööklates laste teadlikkust tõstma. Sööklates toimuvate ühiskokkamiste käigus valmistavad lapsed koolikokkade abiga erinevaid roogasid, muuhulgas õpitakse kasutama eelnevast toidukorrast üle jäänud toiduaineid. Loodame, et lapsed viivad need teadmised ka koju, kus neid rakendama hakatakse,“ rääkis Endrikson.

Koolitoitlustaja sõnul tuleb nutikas kokkamine kasuks nii rahakotile kui ka keskkonnale ning toidu raiskamist on võimalik parema planeerimisega vähendada igas kodus.

Endrikson valis välja kuus kõige levinumat toiduainet, mis kokkamisel järele kipuvad jääma ning jagab soovitusi nendest koostisosadest hõrgutavate kõhutäite valmistamiseks.

 Köögiviljad

Tihti juhtub nii, et aiasaaduseid jääb toiduvalmistamisel üle või süüakse pigem ära nendega serveerimiseks mõeldud liha, kuid köögiviljad jäävad säilituskarpi paremaid päevi ootama. Et väärtuslikud köögiviljad prügikasti ei jõuaks, võib nendest järgmisel päeval maitsva püreesupi või tervisliku omleti valmistada. Küpsetatud köögivilju saab edukalt ka sügavkülmikus säilitada ning sobival hetkel neid püreesupiks või maitsva kastme valmistamiseks kasutada. Porgandid sobivad aga oma magusa meki tõttu ka erinevatesse pirukatesse ja magusroogadesse.

 Liha ja kala

Erinevad küpsetatud lihad loovad mitmeid võimalusi uuteks toidukordadeks. Näiteks saab tervest kanast järele jäänud kontidest valmistada puljongit või kastmeid. Puljongi võib väikestesse kottidesse või karpidesse jaotada ning sügavkülmutada. Küpsetatud kanatükid  saab aga segada kokku majoneesi, soola, pipra, hapukurgi ja ürtidega ning kasuta võileival või vrapi sees. Loomaliha sobib suussulava aasiapärase vokiroa valmistamiseks.

Nutika toidutarbimise osaks on ka meelega jääkide tekitamine. Kalafilee asemel tasub osta terve kala ning fileerimistöö ise ära teha. Terve kala on fileest soodsam ning lisaks jääb kodusel fileerimisel alles ka kala pea, nahk ja luud. Viimaste kasutamine garanteerib tummise ja maitsva kalasupi või –paja.

 Banaanid

Kergelt plekilised ja pehmed banaanid on pehmemad ja magusamad ning sobivad seetõttu erinevate küpsetiste ja smuutide valmistamiseks. Populaarne viis üleküpsenud banaanide kasutamiseks on kindlasti banaanikeeks, mis sobib nii hommikusöögiks kui ka magustoiduks.  

Küpsed banaanid võib tervena ahjuplaadile panna, neile pisut šokolaadi peale riivida ja siis ahju panna. Jääkülma jäätisepalliga šokolaadised banaanid viivad keele alla!

Plekilistest banaanidest valmib lihtsa vaevaga ka kodune jäätis. Selleks tükelda banaanid ja pane sügavkülma. Külmunud viljad tuleb seejärel püreestada köögikombainis vähese koguse piimaga ning külm ja hõrk kodune jäätis ongi garanteeritud.

 Leib ja sai

Kui leib ja sai ei hallita, saab nendest imelisi toitusid valmistada. Saiast tee pühapäevaste pannkookide asemel praesaia või hapuka moosiga saiavormi. Lisaks saab pisut kõvemast saiast ahjus valmistada salatile ja supile peale puistamiseks maitsvaid krutoone või lisada seda kotleti taignasse. Leivast valmib aga kodune leivasupp ning tõelised gurmaanid võivad proovida leivast ja šokolaadist trühvlite valmistamist.

 

Kartul

Kartulid on maitsvad nii praetult, keedetult kui ka püreestatult või mistahes toidu koostisosana. Eelmisel päeval keedetud kartulitest saab valmistada kartulisalatit, praekartuleid, kartulivormi ja kartulipirukaid ning muuta püreesuppi tummisemaks.

Riis

Potipõhja jäänud riis pane külmikusse, et sellest järgmisel päeval näiteks täidetud tomateid või paprikaid valmistada. Koos sibula, küüslaugu, sojakastme, seesamiõli ja köögiviljadega valmib pannil hõrk praeriis. Riis on peaosaline ka burritodes ja teistes Mehhiko toitudes. Paljude suppide valmistamisel võib aga kartuli asendada riisiga ning toitev ja maitsev kõhutäis ongi garanteeritud.

Riis sobib imeliselt ka magusroogade valmistamiseks. Lisa kaneel, kardemon, rosinaid ja teisi meelepäraseid vilju ning pisut piima ja kelmikas puding ongi valmis!