Riisipada kookose ja rohelisegaFoto: Jaan Heinmaa
Vegan toidud
30. aprill 2019, 11:13

Riisipada kookose ja rohelisega, mis sobib veganile! (4)

Mahe riisipada haudub pehmeks kreemjas kookospiimas. Haudumise lõppjärgus tõsta vitamiinirikkad rohelised lehtkapsa- või spinatitükid samasse poti riisi peale pehmenema ja sega hiljem kõik läbi. Kõige maitsvam jääb see roog kiudainerikka punase riisiga, mille pähkline ja magus maitse on kookosele täiuslik paariline. Arvesta, et valget riisi kasutades jääb roog kollasem – selle rõhutamiseks võiksid ka safranit lisada –, punasega aga kirjum ja kindlasti tervislikum, kuna punase riisi teradelt on eemaldatud vaid pealmine mittesöödav kiht.   

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
4 dl (Punane) riis
100 g Roheline sibul
2 spl Kookosõli
1 tl Jahvatatud kurkum
1 tl Purustatud must pipar
1 purk Kreemjas kookospiim (400 ml)
Soovi korral safran
1 tl Sool
0.5 tl Purustatud must pipar
100 g Lehtkapsas või spinatilehed (või muu roheline)
1 dl Kookoslaastud
1 spl (Mustad) seesamiseemned
1 tk Laim

Valmistamine

1. Loputa riisi sõelal, kuni vesi jääb puhtaks, jäta sõelale nõrguma.

2. Haki sibulavarred, tõsta natuke kaunistamiseks kõrvale. Sulata poti põhjas kookosõli ning prae selles madalal kuumusel sibulahaket koos kurkumi ja pipraga mõned minutid.

3. Lisa riis, kookospiim, safran (kui kasutad) ning sool ja pipar. Täida kookospiimapurk veega ja vala seegi potti. Sega hoolikalt, et riis ei jääks tükki ning lase kaane all keskmisel kuumusel keema tõusta. Siis alanda kuumust ja hauta 15–25 minutit (valget riisi vähem, punast kauem), kuni riis on parajalt pehme.

4. Vahepeal rebi lehtkapsa- või spinatilehed tükikesteks. Rösti kookoslaastusid ja seesamiseemneid kuival pannil, kuni need muutuvad aromaatseks (umbes 5 minutit). Riivi laimi koor ja lõika vili sektoriteks.

5. Kui riis on peaaegu pehme (15–25 min järel), siis tõsta lehetükid riisile, kata kaanega ja lase rohelisel kuumas aurus 7–8 minutit pehmeneda.  Seejärel lisa riivitud laimikoor ja sega potitäis õrnalt läbi. Kui vaja, lisa veel soola ja pipart.

6. Serveerides tõsta portsjonile hakitud rohelist sibulat, röstitud kookoselaastusid ja seesamiseemneid ning pigista värsket laimimahla peale.