Järgides Erik Orgu soovitusi saab grillipeol kõht täis ilma liigseid kilosid kartmata.Foto: Erki Pärnaku
Nipid
30. aprill 2019, 13:40

Erik Orgu soovitab: vitsuta neid toite palju jaksad, kaalust sa juurde ei võta (26)

Ilmad on soojemad ja päiselisemad ning see tähendab ainult üht – suvi ja grillipeod on peagi käes. Pakun sulle välja 10 toitu, mida võid koosviibimistel süüa südamerahuga, mõtlemata portsu suurusele.

1. Suhkruvabas marinaadis liha

Suhkruta maitsestatud grill-liha sobib kaaluhoidjale hästi, sest see on täitev ja maitsev ning seedub kaua. See tähendab, et ka täiskõhutunne kestab pikalt.

2. Salatiroheline

Lehtsalatites on vähe süsivesikuid ja kaloreid, kuid palju kiudaineid, mis hoiavad kõhu täis. Salat sobib ideaalselt ka grillitud liha kõrvale.

3. Kanafilee

Eelkõige on kanafilee hea valguallikas, kuid see sisaldab ka aminohapet nimega trüptofaan, mille keha töötleb ümber õnnehormooniks serotoniiniks. Sööd, salened ja oled ka rõõmus – enam paremaks minna ei saa!

4. Kirsstomatid

Need on hea vahepala, eriti siis, kui leiad turult müüja, kellel on magusa maitsega tomatid. Kombineeri tomateid erinevate lihade, piimatoodete või salatitega ja naudi.

5. Ilma lisatud suhkruta piimatooted

Sellised on näiteks kodujuust, juust ja maitsestamata jogurt. Soovitan neid süüa külmalt ja täitsa naturaalsel kujul. Neist saad kenasti valku ja piimasuhkur laktoos rahuldab mõnusasti ka magusaisu.

6. Marjad

Värsketes marjades on vähem kaloreid ja süsivesikuid kui sama maitsega kommides, aga mekki kordades rohkem. Kui soovid jäätisele asendust, söö külma suhkruta piimatoodet, näiteks maitsestamata jogurtit koos lemmikmarjadega. Ära häbene seda oma grillipeol ka teistele pakkuda!

Häid valikuid tehes saad nautida lisaks heale setskonnale ka maitsvat sööki. Foto: rawpixel.com/Pexels

7. Puuviljad

Peale hea maitse on puuviljad ka kõrge toitainesisaldusega. Võid julgelt kasvõi terve kilo puuvilju nahka pista ja saad ikka alla 500 kalori. Nii palju ma neid süüa siiski ei soovita, sest selline kogus ajab kõhu korralikult punni!

8. Plaksumais

Popkorn on tegelikult tervislik süsivesikuallikas ja sisaldab ka tublisti kiudaineid, mis su kõhu täis hoiab. Maitsesta plaksumaisi kaneeliga või soolase austajana ürdisoolaga ja näksi mõnuga.

9. Muna

Muna on väga toitainerikas! Lisaks on seda kerge valmistada. Muna täidab kõhu kiiresti ja kauaks ning sobib ideaalselt salati sisse grill-liha kõrvale.

10. Vesi

Nagu näed, siis viimane polegi söök, vaid hoopis jook, sest paljud inimesed ajavad omavahel sassi janu, nälja ja isud. Kui tunned, et midagi on kõhust puudu, aga ei tea ka mis, ja alles ju sõid, soovitan esimese asjana juua klaas või paar puhast vett ja vaadata, kuidas on enesetunne mõne minuti pärast.

PEA MEELES! Hea enesetunde ja vormi juures loeb kõige rohkem su igapäevane toitumine ja elustiil, mitte peol suhupistetu!