Ei suhkrule.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
29. aprill 2019, 16:25

SUHKRUPOHMELLIST VABAKS! Nipid, kuidas keha õpetada magusast loobuma

Suhkrule sõja kuulutamine võib tunduda peaaegu, et maailma kõige tervislikuma asjana, ent tegelikkuses on ärajäämanähud üsna koledad, ulatudes pidevast ärritusseisundist meeletute peavaludeni. Kuidas loobuda suhkrust nii, et muu elu väga ei kannataks?

Miks aga peaks üldse suhkrust loobuma? Aga seetõttu, et tänapäeval on omaaegset tagasihoidlikult esinenud magustajat liiga palju saanud ning see mängib ohtlikku vene ruletti nii meie füüsilise kui ka vaimse tervisega. Veresuhkru kõikumised mõjutavad vaimset tasakaalu ja töövõimet, järjest suurenev kehakaal aga füüsilist aktiivsust ja eneshinnangut. Lisatud suhkrutest loobumine on kõikjal maailmas üha kuumem teema, seetõttu vaatame koos portaaliga Cooking Light, kuidas seda võimalikult ennastsäästvalt teha. 

Loobu ühe raksuga kogu suhkrust

Toitumisnõustajad soovitavad suhkrusõltuvusega otsustavalt käituda - kõik magusad asjad ühekorraga raksaki maha jätta. Miks?

Sest koera saba tükikaupa raiumine on alati valusam. Targem asi korraga ära teha, kui on soov suhkrutarbimist ka päriselt piirata.  

Et uued harjumused jõuaks juurduda, peaks alguses üritama olla igasuguse magusa kraami vaba vähemalt kolm ööpäeva. See tähendab nii lisatud kui ka naturaalseid suhkruid, ehk ei banaanidele, meele jms loomuomaselt magusale kraamile. 

Hoiatus! Keha sellesse hästi ei suhtu. Ärajäämanähud nagu uimasus, ärritavus ning peavalu on enam kui kindlad. Ent nendega tasub ja saab võidelda!

Ära loobu maitsvast toidust

Ära nüüd arva, et edaspidi tulebki maitsetut lobi lürpida. Magus ei tähenda ilmtingimata maitsvat! Söö nendel kolmel nullsuhkru päevadel just maitseküllaseid, isegi vürtsikaid toite. 

Et üleminek oleks veelgi sujuvam, vali teadlikult oma lemmikroogasid. Näiteks tee endale üks hõrk mereannivokk või pastaroog? Avokaadoga röstleiba? Karulaugupestoga millega iganes, alates omletist lõpetades ahjukanaga? 

Hoolitse vaid selle eest, et toidus oleks ohtralt köögivilju, valku ja kiudaineid. Need aitavad täiskõhutundel kiiremini tekkida ning kauem püsida.  

Näksida tohib - aga õigesti

Kui ikka näljatunne silme eest mustaks lööb, peab midagi põske pistma. Asjatundjad soovitavad sellisel juhul juua mõnd külma jooki. See rahustab organismi kenasti maha. Külmpruulitud kohv on siin hea idee või suhkruta jäätee.

Veel ideid: Sidrunivesi. Küüslaugusnäkk. Pesto rukkikrõpsudega. Maitsekad lahjad snäkid on siin parim variant.

Lisa naturaalne suhkur tagasi -  AEGLASELT

Peale kolme päeva on su keha läbinud esimese võõrutuskuuri. Arvatavasti on su maitsemeel märksa erksam ning tunnetad ka looduslikult magusate roogade maiku tugevamini. Suhkruga on juba selline asi, et peale väikest pausi piisab rahulduseks väiksemast doosist. See on ka üks peapõhjuseid, miks aeg-ajalt nn suhkrupuhastusi läbi teha. 

Edasidi võiksidki maiustada toitudega, kus on looduslikul moel suhkrut piisavalt. Näiteks erinevad puuviljad, marjad või naturaalsed piimatooted, mesi, vahtrasiirup ja nii edasi.Ole aga ettevaatlik, ära luba endale päevas rohkem kui kaks pala magusamat kraami, või muidu võib suhkur sinu üle taas võimust saada. 

Harjuta end lugema pakenditel olevat infot ning vali tarbimiseks tooteid, millesse pole lisatud suhkrut või on seda tehtud minimaalselt. Suhtu teemasse mõõdutundega: teelusikatäis suhkrut isetehtud pajaroa maitsete tasakaalustamiseks on igati okei, ent poes müüdav läägemagus jogurt on juba liiast. 

Tee üks maiustamispäev nädalas

Tortidest ja koogikestest igaveseks loobuma ei pea, sest see tekitab vaid trotsi ja tahet mässata. Oma isusid tuleb teadlikult juhtida. Luba endale kord nädalas midagi magusat - näiteks vanatädi sünnipäeval, kes suguvõsas parimaid kooke küpsetab või laupäeva hommikul tuuletaskut nautides. Ära aga tee magusast endale auhinda või tänu avaldamise moodust, kui sa ei taha uuesti suhkru lõksu langeda. Suhkur võiks olla ükss väike osa maitsvast elust, mitte preemia.