PantherMedia 26608493 Bowl of onion soupFoto: Oleksandr Prokopenko
Prantsuse köök
28. aprill 2019, 09:22

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: alatiseks mällu sööbiv kulinaaria ime - soupe á l’oignon (2)

Evelin Ilves räägib oma sellenädalases Toidutare kolumnis prantsuse köögist ning jagab imemaitsva sibulasupi retsepti.

"Üks prantslaste kuulsamaid suppe aga on maailma lihtsaim ja ka odavaim keedus, mis ometi keele alla viib. Kui üle 20 aasta tagusel suvel käisin oma esimesel pikemal automatkal Prantsusmaal, näitas kraadiklaas mitu päeva järjest üle 40 pügala. Kuni jõudsime imekaunite losside ja kindluste poolest üle ilma tuntud Loire’i jõe oru päästvasse jahedusse.

Lisaks ootamatule värskusele saime lisaks Chinoni lossist leitud Jeanne d’Arci taaselustatud loole sealt kingiks ka prantslaste armastatud talupojatoidu – sibulasupi – maitse, mis oma lihtsuses ja rustikaalsuses sööbis alatiseks mällu. Millegitõttu tuli see nüüd taas meelde. Jagan teiega, head Toidutarekese külalised."

Soupe á l’oignon elik sibulasupp

4-le

250 g sibulaid

2 sl sulavõid

1 sl nisujahu

1 l puljongit

meresoola 

värsket musta pipart

4 viilu krõbeda koorega saia

riivitud tugevamaitselist juustu (Emmental, Gruyére, Cheddar)

Tee nii:

1. Haki sibul ratasteks ning prae madalal kuumusel võis kuldseks – ära pruunista!

2. Raputa üle jahuga ning sega korralikult läbi. Kalla peale nii palju puljongit, et jääks parajalt paks supp.

3. Hauta kaane all 20-30 minutit. Maitsesta soola ja pipraga.

4. Serveerimiseks rösti saiaviilud ja pane kausi põhja, supp vala peale. Kui soovid, võid saia ka kuubikuteks lõigata, ent Prantsusmaal olen näinud just tervet saiaviilu supi sisse pandavat.

5. Puista üle riivjuustuga ning serveeri.

NB!

Juustu võid panna ka otse saiale ja grillida ning seejärel taldrikusse pista.

Keeda ise puljong – see võtab 30 minutit – koorega sibulast, koorega porgandist ja kartulist, lisades loorberilehe, terapipart, vürtsi, ja kui on, siis ürte ning küüslauku. Kui eelistad kuubikuid või pulbrit, siis vali lisaainete vaba kraam.