Praetud meritint kodujuustusalatiga Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
28. aprill 2019, 09:10

KALAPÄEVAD LÕID REKORDI! Kas sina leidsid oma kaluri? (retsepte leiad siit!) (2)

Täna avatud kalasadamate päeval jagame Toidutare varamust retsepte, mida teha kodumaise värske kalaga!

Klikka retseptil: Praetud meritint kodujuustusalatiga  

Praetud meritint kodujuustusalatiga Foto: Jaan Heinmaa

Meritindi parim püügiaeg on nüüd kevadel ja seda tasub täiega ära kasutada. Valge lihaga hõrk kala on kõige maitsvam kohe peale pannilt võtmist. Mahe avokaadomajonees ja kodujuustusalat sobivad lisandiks kõrvale. 

Klikka retseptil: Taani kalapada valmib kiiresti ja meeldib kogu perele 

Taani kalapada. Foto: Jaan heinmaa

Siin on nii punast kui ka valget kala, viimasena võid kasutada kasvõi räimefileesid. Kala tükeldades jälgi, et nii seene- kui ka kalatükid oleksid enam-vähem ühesuurused. Lisaks ka köögivilju sisaldav koorene kalapada saab kiiresti valmis ja on koos riisi või kartulipudruga hea õhtusöök kogu perele. 

Klikka retseptil: Kodune ja lihtne räimevorm juustukatte, seente ja sibulaga 

Kodune ja lihtne räimevorm juustukatte, seente ja sibulaga Foto: Jaan Heinmaa

 

Meie rahvuskala räim jääb koos sibula ja seentega juustukatte alla peidetuna meeldivalt mahlane. Roog maitseb koduselt ja hästi keedukartulite või ka ainult värske salatiga. 

Klikka retseptil: Ahjus küpsetatud kala ja krõpsud 

Ahjus küpsetatud kala ja krõpsud. Foto: Jaan Heinmaa

Klassikalist inglise tänavatoitu fish&chips on üsna mugav küpsetada ahjus ühel pannil. Nii on see ka vähem rasvasem kui friteerituna. Kala paneerimiseks kasutatud panko on jaapanipärased riivsaiahelbed, mis on meie riivsaiast õhulisem ja muredam materjal. Sarnast struktuuriga paneeringu saab ka kui kõvaks kuivanud saia kombainis peenestada. 

Pannilõhe nelja vürtsiga. Foto: Jaan Heinmaa
 
Roog, mis valmib kiiresti ja väga lihtsalt ning kasvõi otse sööjate silme all. Pannil valmistatud lõhe jääb tulisel pannil ja kiiresti küpsetades vaimustavalt mahlane. Vürtside kogus võib esmapilgul päris suur tunduda, kuid tegelikult klapib lõhe iseloomuliku maitsega suurepäraselt, seejuures on ka puhas kalamaitse täiesti alles. 
 
Mangomarinaadis küpsetatud tursafilee. Foto: Jaan Heinmaa
 
Tursafilee saab mangomarinaadis küpsenuna õrnalt magusa maitse ja jääb hõrk ning mahlane. Marinaadi võib valmistada ka külmutatud mangokuubikutest, mis tuleks eelnevalt sulatada ja siis püreestada. 
 
Grillitud räimed kodujuustukastmega.
 
Ehe suvine toit,  mis viib keele alla. Kindlasti passib siia juurde koos tillioksaga keedetud värske kartul. Pikalt pole vaja grilli juures passida, sest räimede grillimine läheb üsna kiiresti. Mugav on räimi  resti vahel grillida, nii saab neid hõlpsalt ümber pöörata.
 
Grillkala suvise murulaugupesto ja röstsibulaga.
 
Kala on mugav maitsestada omatehtud murulaugupestoga (või karulaugupestoga) ja seejärel grillida. Sel moel saad valmistada nii meelepärast valget kui punast kala, suvine roheline salat kõrvale ja imeline kõhutäide ongi olemas!
 
Ahjukala kaselehepestoga.
 
Kevadel ahvatleb kõik noor ja roheline suristama pestosid. Ka noorte kaselehtedega saab ahvatlevalt rohelise vitamiinirohke pesto, nautida seda röstitud caiabattal või sellega kala ahju küpsema panna. Hõrk ja kevadine kõhutäis!
 
Klikka retseptil: Kala Poola kastmes 
Kala Poola kastmes.
Hästi unustatud vana väärib meenutamist – kala Poola kastmes oli kunagi üsna levinud roog. Serveeri keedukartuli või kartulipüreega, keedetud riisi või värske salatiga.