Evelin Ilves | Erik OrguFoto: Tiina Kõrtsini | Erki Pärnaku
Inimesed
26. aprill 2019, 13:50

Evelin Ilves toitumisnõustaja kriitikale: Erik Orgu on ameerikalikult agressiivse stiiliga müügimees (136)

Europarlamenti kandideeriv toitumisnõustaja Erik Orgu on kriitiline endise esileedi ja Toidutare kolumnisti Evelin Ilvese toitumisalaste soovituste suhtes.

Erik avaldab Õhtulehele antud intervjuus arvamust, et Evelini teod räägivad rohkem kui sõnad. "Ta võib kirjutada ja rääkida, mida iganes, aga mida ta päriselt teinud on? Ma suhtun Evelini hästi, aga ta pole kindlasti toitumisnõustaja," on Erik kindel.

Õhtuleht, 26. aprill 2019. Foto: Õhtuleht

"Inimene peaks ka ise järgima seda, mida ta räägib. Tervislik toitumine tähendab kaht asja. Õige toidu söömine, mida ta potensiaalselt võib teha. Teine asi on aga õiges koguses. Sa ei saa öelda, et toituge tervislikult ja liigutage end, kui sa ise seda ei tee."

Siinkohal ei pääse toitumisnõustaja kriitikanoolte eest ka talisuplus, millega Evelin aastaid tegelenud. "See pole üldse vajalik. See on sama hea, kui ma käin saunas higistamas ja olen pärast kergem. Jah, sul läheb vesi välja korraks. Kuum ja külm ei avalda kaloritasemele mingit mõju."

Erik on kindel, et on Eestis kõige õigem ütleja, mis on õige ja mis vale, kuna tema tegemisi toetab teadus.

Evelin annab Erikule vastulause: "Ma olen õppinud arstiks ja ma pole toitumisnõustaja. Minu huvi ja teadmised toitumisest lähtuvad tervisest ja ka haigustest. Erik on ameerikalikult agressiivse stiiliga tubli müügimees, kelle nõustamisäri edendamises on lubatud palju laiem valik vahendeid kui näiteks meditsiinis. Sestap peavad kliendid alati meeles pidama, et kõik toimub nende enda vastutusel. See võib toimida positiivselt, aga ka negatiivselt või üldse mitte toimida. Isegi kui see on täitsa hästi läbikomponeeritud nõu."

Naine ütleb, et on elav näide sellest, et Orgu süsteem ei pruugi toimida. "Olin eelmisel aastal paar kuud tema toitumis- ja treeningprogrammi tasuta testija. Saavutasin 0 efekti. Tema soovitatud menüü sisaldas minu jaoks kaugelt liiga suures proportsioonis loomseid valke, mis muutus selle paari proovikuuga mulle vastuvõetamatuks. Lihtsalt süda läks pahaks. Lisaks pole see minu hinnangul tervislik. Selline toitumine alandab osal inimestel, eriti noorematel, kaalu, aga minul mitte. Treeningprogramm oli tal tore. Keskkond, kus ta oma nõu jagab, on kasutajasõbralik ja teenus ise ilusasti disainitud ja mugav.

Minuga on nii, et kui ma end ise olen käsile võtnud, on see alati toiminud. Paraku ei mõjuta me kehakaalu ainult see, mida suhu paneme või mitu korda kangi tõstame, seal on palju olulisemaid aspekte, mida toitumisnõustajad pole pädevad käsitlema: näiteks suhete, hingelise ja hormonaalse tasakaalu teemad. Aga see on juba pikem lugu. Nagu näha, on valimiskampaania mürinaga käima läinud. Tulge kõik lahkesti 26. mail valimiskastide manu - seal oodatakse teid!"