Mari Kalkuni valitud palades kuuleb kaunist eesti keelt ja hinge kosutavaid helisid.Foto: Jörgen Norkroos
Uudised
29. aprill 2019, 05:39

Lase end üllatada! Muusik Mari Kalkuni imelised leiud Eesti artistidelt

Võrumaa juurtega muusiku, Mari Kalkuni, looming võlub kuulajat oma meeldejäävate meloodiate ning eesti luulest, loodusest, regilaualust ja elust inspireeritud helidega. Millele ihkab Mari hing aga ise kaasa ümiseda? Palusime Maril avaldada oma lemmikpalad kodumaiselt muusikamaastikult.

Mari Kalkuni võluv muusikavalik:

Avo Tamme – „Muidugi metsa“. Legendaarse „Mustamäe valsi“ autori Avo Tamme lugu, mis on pärit kodusalvestajate albumilt „Toatuur“. See oli ka esimene helikandja, kus minu enda muusika peal oli. Positiivsusest pakatav, huumoriga vürtsitatud lugu ja üdini eestimaine metsa ja koriluse teema.

Vaiko Eplik – „Mul on jälle kõht tühi“. Vaiko Eplik oma tuntud headuses. Vaiko on alati olnud minu jaoks üks kõige originaalsemaid ja enda käekirja leidnud laululoojaid Eestis.

Silver Sepp – „Sinu kolkaküla kambri“. Silver Sepp ei väsi kunagi helidega katsetamast, iga tema kontsert on kui performance ja iga laul kui teos. See Kristiina Ehiniga kahasse kirjutatud lugu kannab endas maaelu hõngu ning maa ja linna vahelisi igavesi küsimusi, samuti mõnusa huumorimekiga lugu.

Upa-upa ubinakõnõ – „Tsuutelli-luutelli“. Minu vanaema Linda Kalkuni loodud lugu kaksikute sünni puhuks. Me oleme paljuski peegeldus oma eelkäijatest.

Johansonid – „Usuküsimus“. Mäletan esimest Johansonide kontserti, mida oma kõrvaga kuulsin, Viljandi Jaani kirikus. Istusin, kuulasin ja pisarad voolasid. See miski, nende looming, läks palju sügavamale hingesoppidesse, kui kõik see, mida eales varem olin kuulnud. Johansonid on ja jäävad.

Aapo Ilves – „Aga ükskord“. Räpina trubaduuri ja vabahinge Aapo looming kõnetab. Ta oskab sõnadesse valada ja läbi huumoriprisma lauludesse panna Eestimaa igapäevaelu ilu ja valu.

Kadri Voorand – „Armupurjus“. Mulle meeldib karisma ja Kadril seda jagub! Eesti muusika pole vaid põhjamaiselt karge ja mõtisklev, vaid justnimelt sellise naispavvõriga lendu tõusev, igast eluhetkest joovastuv.

Mari Jürjens – „Viin sind“. Mari Jürjens paneb aja peatuma ja sunnib seisatama, kuulatama, tähistaevasse vaatama. Kui see ilu, mida Mari näeb ja kuuleb, kõik vaid meie sisse ära mahuks!

Urmas Alender – „Võta mind lehtede varju“. Alendri puhul imetlen lisaks tema geniaalsele laulukirjutaja andele tema laulmist. Pole palju neid lauljaid, kelle sõnum ja hääl jõuaks nii otse kohale, ilma keerutamata, ilustamata. Toores ja puhas ilu.

Siiri Sisask – „Kuu lõhn“. Sama, mis Alendri puhul, kehtib minu meelest kahtlemata ka Siiri Sisaski hääle ja loomingu puhul. Eriti tuleb Siiri Sisaski laulmise puhul esile eesti keele ilu ja keele kõla. Unikaalne looming.

Kammerkoor Head Ööd Vend – „Õhtu ilu“. Pärt Uusbergi, Kärt Johansoni ja eesti rahvaluule ühislooming küünib aegade taha. Üks kaunemaid rahvalaulu töötlusi, mis iial loodud.


Elu olulised äratundmised

Lase end ka Mari uuest, autobiograafilise taustaga palale „Läbi katsa kalamere“ loodud, maagilisest videost kanda lasta.

Mari sõnab videod tutvustades nii: „Läbi katsa kalamere“ (eesti k. läbi kaheksa kalamere) jutustab elus olulistest äratundmishetkedest ja pöördepunktidest. Sageli tuleb maailmas ringi rännates teha pikad tiirud mõistmaks, et see, mida otsid, ootab sind seal, kust oma teekonda alustasid.“ Kuna Mari armastab oma loomingut ühendada pärimusega, siis on ka selle võrukeelse laulu lõppu põimitud regilaul kui mõistukõne, mis ärgitab kuulajat tunnetama oma juuri.„Mina tajun regilaulu kui iidset luulevormi, kuhu on peidetud vastused paljudele olulistele küsimustele. Kuigi aeg on muutunud, on inimese põhiolemus ja mured-rõõmud jäänud ikkagi suuresti samaks.“

Maagilisest realismist inspireeritud video sündis koostöös fotograaf Kaupo Kikkasega.