Vladislav Koržets aastal 2015 üritusel RäimeWe Lao sadamas, Tõstamaa vallas.Foto: Teet Malsroos
Toiduuudised
27. aprill 2019, 08:24

Küsi Vladislav Koržetsilt Dirhami sadamas kalakokkamise nippe! (1)

Täna ehk laupäeval toimub Läänemaal Dirhami sadamas avatud kalasadamate päeva esindusüritus. Kokku osaleb üritusel 22 sadamat üle Eesti.

Perepäev algas kell 8 hommikul, mil saab otse kaluritelt värsket kala osta. Dirhami ürituse ametlik osa toimub kell 11, mil külalisi tervitavad korraldajate ja Maaeluministeeriumi esindajad. Pärast tervitusi esineb ansambel Winny Puhh. Päeva jooksul valmistavad kalakokad Vladislav ja Kaarel Koržets erinevaid kohalikke kalatoite ja toimub palju muud.

"Kõik külastajad, kel on plaan kala soetada, võiksid endaga kaasa haarata anuma, kuhu kala sisse panna,“ ütles avatud kalasadamate programmide koordinaator Toomas Armulik. "Soovitan ka enne üritust tutvuda avatudsadamad.ee kodulehel sadamate programmidega, sest igal kalasadamal on plaanis erinevaid tegevusi. Lisaks tasub arvestada ilmaga ja end pigem soojalt riidesse panna."

Kogu Dirhami avatud kalasadamate päeva jooksul kella 8–14 saavad lapsed osaleda Ralf Mae õngeõppes, Sirje ja Georg Aheri kalaõpitubades ning proovida virtuaalreaalsust. Kohal on kalateadlane Redik Eschbaum ning üles astub Kolme Põrsakese teadusteater. Lisaks saab värsket kala ja maitsta erinevaid kohalikke kalatoite.

"Üle-eestilisel avatud kalasadamate päeval osaleb kokku 22 sadamat ja igal sadamal on oma programm. Harjumaa kalanduspiirkonnast osalevad Ristna, Leppneeme ja Tallinna Kalasadam; Hiiumaalt Roograhu ja Tärkma; Läänemaalt Dirhami ja Topu; Peipsist Kolkja, Räpina ja Varnja; Pärnumaalt Lindi, Võiste, Japsi kai ja Pärnu Fishing Village Kaluriküla; Saaremaalt Nasva, Mõntu ja Ringsu (Ruhnu); Virumaalt Võsu, Toila ja Eisma ning Võrtsjärve piirkonnast Jõesuu ja Valma sadamad.

Päeva korraldavad maaeluministeerium ja kalanduse teabekeskus ning seda rahastatakse Euroopa Liidu Merendus- ja Kalandusfondist 2014–2020.