Naadipesto.Foto: Seljamaa Fotostuudio
Toiduuudised
28. aprill 2022, 17:36

Lugu ilmus esmakordselt 2019 aprillis

10 LIHTSAT HÕRGUTIST UMBROHUST! Tee naadi- ja kasepungapestot, nõgeserisotot ja nurmenukukooki!

Kuigi tervisekaitsjad on juba hoiatanud, et iga tärkavat võrset ei maksa maast pesto ja smuuti sisse korjata, ei suuda koriluseusku eestlane sinna palju parata – kogu tärkav loodus on lihtsalt liiga isuäratav. Kui targalt ja teadlikult tegutseda, ei satu ka ka mürgised võrsed toidu sisse, vaid hoopis palju vitamiinirikast ja värsket, mille järele peale pikka talve eriti tugevad neelud ju on!

Nõges, naat, malts, karulauk, nurmenukk, võilill – nimekiri looduses kasvavatest söödavatest ja tervislikest taimedest on pikk. Tuleb aga meeles pidada rusikareeglit – kui ei ole 100 protsenti kindel, mis võrse on, suhu panna ei tohi. Kasutada tuleb täpselt sama mõttekäiku nagu metsas seeni korjates. Muidu võib karulaugu asemel sattuda taldrikule tärkav, aga paraku süües kihvtine piibeleht või naadi asemel mürgine ülane. 

Oleme juba varem manitsenud, et nn umbrohtu korjates peab silmas pidama, et kõige maitsvamad ja vitamiinirohkemad on noored võrsed ja esimesed lehed. Nõgeseid tuleks korjata siis, kui need on 10–15 cm pikkused, ja siiski vaid ülemisi lehetutte.

Kui teadmised paigas või eksimisvõimalusi pole, siis saab võrsetest imelisi asju valmistada. Tulemas on järjekordne kaunis nädalavahetus, mille käigus aeglaselt looduses toimuvat rohelist plahvatust toiduraua rikastamiseks ära kasutada. Ja Toidutarel on ohtralt umbrohu-gurmeeretsepte!

Klikka retseptil: Naadipesto 

Naadipesto. Foto: Seljamaa Fotostuudio

Kui pakud seda röstsaial, ei arva tavaliselt keegi ära, et pesto on valminud naadist. See tundub nii võimatu variandina, mis tegelikkuses on vägagi võimalik, sest naat on tõesti mahe ja maitsev.

Klikka retseptil: Umbrohuomlett 

Umbrohuomlett . Foto: Seljamaa Fotostuudio

Suvisel ajal tekitab see kiiresti valmiv roog alati üllatust – “Pakutaksegi umbrohtu?!”. Hea ka ekstreemsetes oludes ja lõkkepannil valmistamiseks, sest põõsaalustest leiab ikka värsket naati või nõgest.

Klikka retseptil: Nõgeserisoto suitsulihaga 

Nõgeserisoto suitsulihaga. Foto: Seljamaa Fotostuudio

See roog on küll kõlalt itaaliapärane, kuid maitselt üsnagi kodumaine. Eesti suitsuliha, nõges ja kohalikku päritolu kitsejuust annavad roale iseloomu.

Klikka retseptil: Nõgesepasta 

Nõgesepasta. Foto: Seljamaa Fotostuudio

Nõgesepasta on rõõmus roheline toit ja ka kasulik. Eriti hea lahendus kevadise raua- ja vitamiinivaeguse leevenduseks.

Klikka retseptil: Kaselehepesto 

Kaselehepesto. Foto: Jaan Heinmaa

Noortest kaselehtedest saad meeldivalt tummise pestokastme. Maitsesta soovi korral hapuka sidrunimahlaga. Säilib nädal aega külmas.

Klikka retseptil: Nurmenuku-kodujuustukaste 

Nurmenuku-kodujuustukaste. Foto: Jaan Heinmaa

Rohkelt värsket sisaldav kaste sobib salatiks ja võileivale, kuid on eriti maitsev kuumade värskete kartulitega. Juba ühest nurmenukulehest saab vajaliku päevase C-vitamiini portsu. Salatisse võib lisada ka õisi ja muudki rohelist.

Klikka retseptil: Pehme porganditort nurmenukupuistega 

Pehme porganditort nurmenukupuistega. Foto: Siim Vahur

Porganditort on piisavalt suur, et palju isulisi sellest osa saaks. See on justkui loodud pere ja parimate sõprade seltsis nurmenukuväljal pikniku pidamiseks.

Klikka retseptil: Nurmenukusalat rukkiräimedega 

Nurmenukusalat rukkiräimedega. Foto: Jaan Heinmaa.

Tõhusam salat, millega kõhtu täita, kui kevadtööd värskes õhus suure nälja kohale kutsuvad. 

Klikka retseptil: Tomati-mozzarella-salat võilillekastmega 

Tomati-mozzarella-salat võilillekastmega . Foto: Daisy Lappard

Võilill on loomult mõru, seetõttu eelista kindlasti noori lehti, mis on vähem kibedad. Kastmes kasuta vaid kvaliteetset esimese pressi oliiviõli, mis poleks samas liiga "muruse" maitsega.

Klikka retseptil: Võilillesiirup sidrunhappega 

Võilillesiirup sidrunhappega Foto: PantherMedia/Scanpix

Võlillesiirup on hea vaheldus teistele magustajatele. Kasuta mees vaid kollaseid õisi, muidu tuleb siirup mõru.