Foto: Pexels.com
Inimesed
25. aprill 2019, 10:49

Teadlased: küpsetistes leiduv säilitusaine võib põhjustada rasvumist! (5)

Nimeka Harvardi Ülikooli teadlased hoiatavad, et laialt levinud säilitusaine, mis hoiab saiu-kooke hallitama minemast, võib kahjustada inimese ainevahetust ning anda hoogu rasvumisepideemiale.

Propionaati kasutatakse laialdaselt küpsetistes, loomasöödas ning ka kunstmaitseainetes, kuid Harvardi teadlased leidsid, et see paistab suurendavat kaalutõusu ja suhkruhaigust vallandavate hormoonide taset, vahendab Daily Telegraph. 

Harvardi allasutuse TH Chan School of Public Health teadlased viisid läbi kaks uurimust, ühe loomade ja ühe inimestega. Ilmnes, et propionaat vallandab ainevahetuses reaktsioonide ahela, mis võib põhjustada insuliiniresistentsust ja kaalutõusu. 

Eksperdid on varemgi oletanud, et läänemaailma rasvumisepideemiat võivad soodustada toidu valmistamisel või säilitamisel kasutatavad nüüdisaegsed ained, kuid seni on seda küsimust vähe uuritud.