Toiduuudised
24. aprill 2019, 17:37

Selgus läbi aegade parim Eesti toiduaine (17)

Kolmapäeval toimunud Eesti Toiduainetööstuse aastakonverentsil valiti nii läbi aegade kui ka 2019 aasta parim Eesti toiduaine.

Eesti president Kersti Kaljulaid andis üle Eesti Parima Toiduaine 25 Grand Prix’ eriauhinna Leiburi Rukkipalale. Grand Prix’ eripreemia eesmärk oli tõsta esile toodet, mis on konkursi 25 toimumisaasta jooksul mõne auhinna võitnud ning endiselt eestimaalaste toidualaual aukohal püsib.

"Kui muidu tunnustatakse konkursil just uusi tooteid, siis 25. sünnipäeva puhul on kohane vaadata tagasi ka konkursi ajaloole ja juba tunnustuse saanud toitudele ja jookidele. Grand Prix’ eripreemiaga tunnustame toodet, mis sai omal ajal auhinna oma innovaatilisuse eest, kuid on ajahambale vastu pidanud ja troonib endiselt eestlaste lemmikute tabeleid,“ kommenteeris Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp.

„Leiba on Eestis alati üheks olulisemaks toiduaineks peetud, nii et on väga sümboolne, et ka Grand Prix’ tiitli pälvis leivatoode. Rukkipala on suurepäraste maitseomadustega leib, mis on eestlaste lemmikuna pikki aastaid leivatoodete müügitabeleid trooninud ning auväärne tiitel on täielikult välja teenitud,“ kommenteeris Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.  

Konkursi veerandsaja aasta juubelile kohaselt kandideeris auhinnale 25 toodet, millest esmase valiku tegi rahvas ning teises voorus valis võitja Toiduliidu juhtkogu. 

2019. aasta Eesti Parimaks Toiduaineks valiti aga Saarioinen Eesti Mamma kõrvitsa-kohupiimapannkoogid. '

Potisepa sõnul on sel aastal lausa kaks kategooriavõitu ja konkursi üldvõidu pälvinud kõrvitsa-kohupiimapannkoogid tõesti eriline toode. „Pannkookide hõrk ja mahlane koostis ja mahedalt magus maitse teevad sellest ühelt poolt hea desserdi argiõhtusse või pidulikumale õhtusöögile, teisalt on väiksed pannkoogid tänu mugavale taassuletavale pakendile ka hea vahepala kiiresse päeva. Mamma pannkoogid on niivõrd maitsev ja kvaliteetne toode, et on väärt nii valmistoidu ja magustoidu kategooria võite, kui ka Eesti Parima Toiduaine kuldmärki,“ kommenteeris Potisepp.

Eesti parimaks lisandväärtusega toiduaineks valiti Salvesti Smushie ökoloogiline pirni-kiivismuuti spirulinaga. „Smushie pälvis tänavu ka parima puu- ja köögiviljatoote tiitli ning on igati õigustatult välja teeninud ka tunnustuse toote kõrge lisandväärtuse eest – see kiudainerikas toode on valmistatud 100% ökoloogilisest toorainest ning see ei sisalda teragi lisatud suhkrut, rääkimata säilitus-, lõhna- ja maitseainetest. Võidutoode on leidnud tunnustust juba ka välismessidel ning seda eksporditakse täna juba kümnesse riiki üle maailma, teiste seas ka näiteks Singapuri ja Vietamisse,“ rääkis Potisepp.

Smuuti võidutses ka Eesti parima mittealkohoolse joogi kategoorias, kus tiitli omanikuks sai Orkla Eesti Pai ahjuõuna smuuti. „Ahjuõun ja õuna-kaneelikook on eestlaste ammused lemmikud. Nüüd on need nostalgiahõngulised maitsed smuuti sees kokku saanud ja pakuvad tarbijatele võimalust tervislikke puuvilju eriti maitsvalt manustada,“ kommenteeris Potisepp. 

Liviko jätkas oma varasemate aastate võidukäiku parima alkohoolse joogi kategoorias, kus hinnati tiitlivääriliseks nende toode Vana Tallinn Wild Spices. „Legendaarne Vana Tallinna tootesari on nüüd uue vürtsika lisanduse saanud. Jook sisaldab erinevaid pipraid, tähtaniisi, ingverit ja mett, mis loovad väga unikaalse maitsebuketi ja on sellega kindlasti tunnustust väärt,“ sõnas Potisepp.

Sel aastal osales Eesti Parima Toiduaine konkursil 180 Eesti toiduainet ja jooki. Konkursi hindamiskomisjon koosnes teadusasutuste, kaubanduse ja teistest toiduainevaldkondadega seotud ettevõtete esindajatest ning selle tegevust juhtis Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.