Provence’i lammas.Foto: Britt Paju
Toiduuudised
27. märts 2024, 15:33

Artikkel ilmus esmakordselt 19.04.2019

LIHAVÕTTED TOIDUTARES: 10 uhket, aga lihtsat praadi kevadpühasid tähistama

Lihavõtted on üks ilusamaid pühasid - kõik ümberringi tähistab surmast võitu saamist ja ülestõusmist. Lõpeb suur paast ning taas on laual uhked praed - traditsiooniliselt lamba- või linnuliha. 

Lambaliha ja eriti tallepraad on kevadpühadel soositud, kuna lammas sümboliseerib ohverdust. Linnulised aga on seotud munade ja taassünniga. Ka on soositud kala söömine - kuna jällegi, kristlikus märgisüsteemis sümboliseerivad need usku jeesusesse. 

Klikka retseptil: Provence’i lammas 

Provence’i lammas. Foto: Britt Paju

Üks maitsekas vürtsikas lambuke, mida pole üldse raske valmistada. 

Klikka retseptil: Tallepraad, mis alati õnnestub 

Tallepraad, mis alati õnnestub Foto: Jaan Heinmaa

Kel võimalus osta head talleliha mõnelt lambatalunikult, tasuks sellest kindlasti jõuluks-aastavahetuseks praadi valmistada. Väike kuumus ja pikk hautamisaeg teeb sellest mahlase ja mõnusa roa. Samas võib olla ka suurem, 3–4kilone kondiga lamba kintsutükk või ribi. Pikenda siis vaid küpsemisaega ja suurenda vedelikukogust, kartulid lisa poole küpsemise pealt.

Klikka retseptil: Mündi ja meega maitsestatud lambakarree 

Mündi ja meega maitsestatud lambakarree.

Kui pühadeaega saab nautida pikalt, mahub lauale ka mahlane lambakarree, mis on maitset saanud meest ja mündist. Maitsekrooniks ahjuküpsed magusad juurikad.

Kliki retseptil: Pardi rinnafilee roheliste köögiviljade ja punaveinis pošeeritud pirniga 

Pardi rinnafilee roheliste köögiviljade ja punaveinis pošeeritud pirniga. Foto: Seljamaa Fotostuudio

Pardifilee võlu peitub minu jaoks aeglaselt krõbedaks praetud nahas, millel on vaiguselt magusmõrkjas kadakamaitse ning sellega haakuv tüümianiaktsent. Filee peaks jääma mahlane ja pehme ning värvus kaunilt roosa. Värvidemängu kirgastavad rohelised köögiviljad.

Kliki retseptil: Salat pardiliha ja puuviljadega 

Salat pardiliha ja puuviljadega. Foto: Jaan Heinmaa

Hõrk pardiliha värskete puuviljadega on kevadiselt kerge. Mango peaks olema hästi küps. Kui vili vajab järelvalmimist, pane ta mõneks päevaks paberkotti ja toasooja järelküpsema.

Kliki retseptil: Pardikoivad punase veini kastmes 

Pardikoivad punase veini kastmes. Foto: Jaan Heinmaa

Maitsekas kastmes pardikoivad nõuavad perenaiselt üsna vähe vaeva.

Kliki retsept: Aeglaselt küpsenud lõhe kurgisalatiga 

Aeglaselt küpsenud lõhe kurgisalatiga

Madalal temperatuuril küpsenud kala tuleb hästi õrn. Vedelamat jogurtit võiks eelnevalt kohvifiltris paksemaks nõrutada.

Kliki retseptil: Kevadrullid 

Kevadrullid. Foto: Mari-Liis Ilover

Vietnamipäraste värskete kevadrullide keeramine on üks vahvamaid toiduga seotud seltskondlikke tegevusi. Tõsta kõik ettevalmistatud täidiseained ja kaste eraldi kausikestega lauale, lisaks aseta laua keskele lai madal anum sooja veega, kus riisipabereid leotada – ja meisterdamine alaku!

Kliki retseptil: Heeringas teki all 

Heeringas teki all. Foto: Jaan Heinmaa

Selle kihiti laotava salati pead valmis tegema eelmisel päeval, et heeringas saaks end teki all "korralikult välja magada" (ehk salat maitsestuda). Hea on kasutada klaaskaussi, siis tulevad värvid kenasti esile.

Kliki retseptil: Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmega 

Praetud kapsasteigid krapsaka tahiinikastmega.

Pannil soolavõiga praetud tavaline peakapsas pakub maitsekogemuse, mida nii tavaliselt ja tuttavalt köögiviljalt oodatagi ei oska. Prae kapsasektorid väljast julgelt pruunikaks, seest jäävad nad ikka parajalt krõmpsuks. Kapsa naturaalsele magusale maitsele on heaks lisandiks soolakas ja pikantne tahiinikaste. NB! Valmista roog kindlasti vahetult enne serveerimist – nii saad parima maitseelamuse! Roog sobib ka veganile, kui kasutada praadimiseks või asemel õli.