Foto: Kollaaž
Toiduuudised
30. märts 2024, 11:30

Artikkel ilmus esmakordselt 19.04.2019

LIHAVÕTTED TOIDUTARES! Meie 10 lemmikut pasharetsepti, soolasest magusani

Vaiksel laupäeval on hea rahulik ülestõusmispühadeks kõik asjad valmis seada – kodu kaunistada, mune värvida ja otse loomulikult panna hakkama pasha, mis tahab nõrgumist.

Pasha on pigem õigeusklikes maades levinud lihavõtteroog, mis tradistiooniliselt vermitakse vormi, millel kirikuslaavikeelsed algustähed "XB" See tähendab "Hristos voskres!" (Kristus on üles tõusnud!).

Pasha on traditsiooniliselt magustoit ja väga rammus seejuures, On ju lihavõtted pika paastu kauaoodatud lõpp. Tavaliselt valmistatakse see roog kohupiimast, hapukoorest, vahukoorest, rosinatest, võist ja munadest. 

Meie varamus on aga ka soolaseid pashasid ja veidi kergema struktuuriga pashasid. Ka ei pea neid ilmtingimata asetama spetsiaalsesse vormi.

Klikka retseptile: Kreemine majoneesipasha ürtidega 

Kreemine majoneesipasha ürtidega Foto: Mai Grepp

Vene lihavõttetoitu pashat saab suurepäraselt ka soolast teha. Eriti kui sul on käepärast Hellmann’si õnnelike kanade munadest tehtud siidine majonees, mis seob ülejäänud koostisosad ideaalse tekstuuriga pidulikuks pühadetoiduks. 

Klikka retseptile: Apelsinipasha porgandiga 

Apelsinipasha porgandiga. Foto: Jaan Heinmaa

Rõõmsalt porgandivärvi pasha maitseb siidiselt ja jääb kalorsuselt kõvasti alla oma suursugusele sugulasele - rohke võiga valminud pashale.

Klikka retseptile: Mango-mandariini pokaalipasha laimiga 

Mango-mandariini pokaalipasha laimiga

Kerge ja lahe pasha, mis sobib hästi lihavõttehommikusele rikkalikule peolauale. Kookoskoor annab maiusele mõnusa maitsenüansi ja vahukoor vajaliku kohevuse-õhulisuse. Kaunid kollased kompotipuuviljad lisavad laimiga segatuna õhulisust ja maitset veelgi.

Klikka retseptile: Kuumutatud pasha 

Kuumutatud pasha . Foto: Jaan Heinmaa

Pasha, see lihavõttelaual rituaalne ja kohustuslik maius, on kuumutatult eriti turvaline. Marmelaad, mandlid ja jõhvikad annavad pashale mõnusat mekki.

Klikka retseptile: Pasha martsipani ja rosinatega 

Pasha martsipani ja rosinatega. Foto: Jaan Heinmaa

Nii headest toorainetest maius ei jäta kedagi külmaks. Kord aastas võib selle rammusa magusroaga oma maitsemeeli rõõmustada küll.

Klikka retseptile: Kodujuustupasha marmelaadiga 

Kodujuustupasha marmelaadiga. Foto: Jaan Heinmaa

Kodujuustust pasha tuleb mõnusalt rammus, kreemine ja mahe. Tee pasha kindlasti valmis päev-kaks enne serveerimist ning jäta külmkappi vajutuse alla nõrguma.

Klikka retseptile: Pasha kakao ja brändikirssidega 

Pasha kakao ja brändikirssidega. Foto: Jaan Heinmaa

Pasha on unikaalne magusroog, sest iga tegija saab sinna sokutada pea kõike maitsvat ja magusat, mida hing ihkab. Kõik kokku hullult rammus, kuid lihavõtted on ju kõigest kord aastas.

Klikka retseptile: Klassikaline pasha 

Klassikaline pasha. Foto: Jaan Heinmaa

Pasha tuleks valmis teha eelmisel päeval, et jõuaks rammusaks ja maitsvaks nõrguda. Kui koguse poolest tundub palju, valmista pashat poole vähem. Kaunistamiseks kasutati 1930ndatel suurt punast paberist roosi, mis torgati puupulga abil pasha keskele. Kes soovib, saab pashat sel moel ehtida.

Klikka retseptile: Laktoosivaba šokolaadipasha 

Laktoosivaba šokolaadipasha. Foto: Daisy Lappard

Algmaterjaliks on siin sojakohupiim. Tumedast šokolaadist pashat valmistades eelista tumedat kvaliteetset šokolaadi. Samas võid pashat teha ka valgest šokolaadist.  

Klikka  retseptile: Kiire pokaalipasha 

Kiire pokaalipasha.

Hea ja mõnus kohupiimakreem, kuhu sobivad nii mandariinid, kirsid kui ploomid kompotist.

Pashasid leiad aga veel Toidutarest SIIT!