Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
19. aprill 2019, 09:54

MIDA TÄNA SÜÜA TEHA? Maitsvad kotletid kolmel eri viisil

Võib vist öelda, et kotlettide kuningas on klassikaline ja teada-tuntud hakklihakotlet. Selle varju aga ei tohi jääda ka teisedsarnased hõrgutised.

Kodused kotletid

Need lihtsa maitsega kotletid meeldivad eelkõige pere pisematele! Selles retseptis on kasutatud sibulahelbeid, mida on lihtne kotletitainale lisada. Nii jääb ära sibula eelnev hakkimine ja praadimine.

  • 400 g hakkliha (veise- ja seahakkliha)
  • 2 sl sibulahelbeid
  • 1 muna
  • 2 sl parmesani või mõnd muud tugevamaitselist juustu
  • soola, pipart

Sega kõik komponendid kokku, maitsesta ja vormi segust kaheksa kotletti (võimalusel lase neil tunnike maitsestuda). Prae kotletid õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

NIPP!

Sibulahelveste puudumisel kasuta poolt sibulat, mille oled enne kotletitainasse lisamist hakkinud ja õlis klaasjaks praadinud.

Kapsa-läätsekotletid

Kotletid ei pea ilmtingimata liha sisaldama. Proovi neid erilisi köömnemeki ja kapsaga läätsekotlette, mis sobivad suurepäraselt iseseisvaks roaks koos Kreeka jogurti või hapukoorega.

Kui soovid, paku juurde keedu­kartuleid.

  • 150 g (punaseid) läätsi
  • 0,5 sibulat
  • 150 g kapsast
  • 2 muna
  • 1 sl Kreeka jogurtit või ­hapukoort
  • 1 tl köömneid
  • soola

Keeda läätsed soolaga maitsestatud vees pehmeks ja nõruta korralikult. Haki sibul ja lõika kapsas tükkideks ning prae koos klaasjaks. Tõsta kõik komponendid kannmikserisse ja püreesta ühtlaseks massiks. Maitsesta soolaga. Pane saadud segu vähemalt 30 minutiks külmkappi tahenema.

Kuumuta pannil õli ja küpseta kotletid keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. Kapsa asemel võid kasutada ka porgandit.

NIPP!

Ära läätsi üle keeda, muidu võib tainas liiga vedel jääda ja kotlette on ebamugav praadida.

undefined Foto: Ragne Värk

Heeringamarjakotletid

Kõik, kes on kalamarjakotlette maitsnud, pole kiidusõnadega kitsid. Need mekivad tõepoolest eriliselt ja pakuvad kindlasti positiivse üllatuse neile, kes veel proovinud ei ole.

  • 1 sibul (peeneks hakituna)
  • 200 g heeringamarja
  • 2 muna
  • 2 sl rukki- või tatrajahu
  • 2 keedetud kartul (peeneks riivituna)
  • 2 sl tilli (hakituna)
  • näpuotsatäis musta pipart

Prae sibul pannil klaasjaks, lisa heeringamari ja kuumuta kergelt läbi. Tõsta sibul ja kalamari kaussi, sega juurde ülejäänud ained. Vormi käte vahel pisikesed pätsikesed ja küpseta pannil õlis mõlemalt poolt kuldseks.

NIPP!

Soovi korral võid heeringamarja asemel kasutada mõnd muud ­kalamarja, näiteks siia- või ahvenamarja.

Põnevad lisandid

Kõrvitsa-porgandipüree

  • 600 g kõrvitsat
  • 600 g porgandeid
  • soola
  • 2–3 sl võid
  • u 1 dl piima
  • paar näpuotsatäit jahvatatud ­muskaatpähklit

Koori köögiviljad ja lõika väiksemateks tükkideks. Keeda need soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta ja lisa köögiviljadele või, piim ja muskaat­pähkel. Püreesta ühtlaseks massiks, vajadusel maitsesta.

Kreemjas kruubipuder

  • 4 dl odrakruupi
  • 1 l puljongit
  • soola
  • 2 tl paprikapulbrit
  • 200 g toorjuustu

Pese kruubid voolava vee all väga korralikult läbi ja jäta ööseks vette likku.

Järgmisel päeval pane kruubid potti, lisa puljong ja keeda madalal kuumusel 30 minutit kaane all (selleks ajaks on vedelik juba kruupidesse imendunud). Maitsesta soola ja pipraga. Lülita pliit välja. Sega sisse paprikapulber ja toorjuust ning lase kaane all umbes 10 minutit maitsestuda.

Proovi ka lihtsaid kahe komponendiga kotlette

Seesugused kotletid valmivad linnuhakklihast, sobib nii kalkuni- kui ka broilerihakkliha. Tänu linnuhakkliha siduvale tekstuurile ei ole vaja kotletitainas kasutada jahu, riivsaia ega muna. Kotlet püsib kenasti koos!

Lihapätsikeste valmistamiseks vajad vaid 400 g linnuhakkliha,
200 g meelepärast riivitud köögivilja ja maitseaineid (soola-pipart).

Sega kõik komponendid kokku, vormi tainast meelepärase suurusega kotletid ning prae pannil õlis mõlemalt poolt küpseks.

Köögiviljadest sobivad ime­hästi kotletitainasse porgand, peet, suvikõrvits, kõrvits, pastinaak ja juurseller!