Shakshuka kõlab võõrapäraselt, aga tegelikult on väga lihtne roog.Foto: Helen-Mai Alamaa
Toiduuudised
20. aprill 2019, 14:06

Hele-Mai Alamaa metsaköök: Shakshuka ehk Munad tomati kaisus

Tegelikult on see võõrapärase nimega toit täiesti tavaline roog: munad tomatikastme ja kikerherneste seltsis. Selle tegemiseks pole vaja enne metsa minekut üleliia ettevalmistusi teha. Kõik koostisosad saad osta ka poolel teel külapoest!

Vaja läheb:
1 purk vürtsikamat tomatikastet
1 purk kikerherneid
4 talumuna
1 pakk mozzarella’t
soola-pipart
Kõrvale haukamiseks:
musta leiba
taluvõid

Küpseta mune nii:

1. Tee tuli üles ja vala tomatikaste pannile.

2. Kalla sekka ka kurnatud kikerherned ja lase kastmel podisema tõusta.

3. Tee kastmesse igale munale pesa ja löö sinna munad. Hoia tuli madalal leegil, muidu kipub alt kõrbema. Üldiselt hoiab tomatikaste hästi sooja ja küpsetab munad mõnusalt läbi. Maitsesta rooga soolaga.

4. Kui munad on hüübinud, pudista kõige peale juustukest … ja söööööma! Kui oled metsas hea sõbra või kallimaga, sööge toitu otse pannilt. Nii säästad end nõude pesemise ja tassimise vaevast ning toidu jahtudes võid selle tulele alati tagasi tõsta. Šarmaant!

Võid tomatikastme ka ise keeta!

Vahel olen metsas purustatud tomatitest ka ise kastet keetnud, aga sellisel jahedal varakevadisel ajal soovitan selle kodus valmis mulistada. Tee seda kohe rohkem. Osa paki metsa kaasa, ülejäänu pane portsu kaupa sügavkülma. Sealt on seda vajadusel hea võtta – tean omast kogemusest.

METSAKARP TÖÖTAB NII!

Paki kodus kõik toidu koostisosad ühte karpi. See tuleb täiesti mõistliku suuruse ja raskusega ning kaasas pole midagi üleliigset. Karbikaant saad kasutada lõikelauana ja karpi ennast hiljem prügikastina.

METSAS LÄHEB VAJA:
• nuga
• panni
• lõkke süütamise vahendeid või priimust
• igale inimesele lusikat/kahvlit

Kõik mahub ära ühte korralikku metsakarpi. Foto: Hele-Mai Alamaa