Evelin Ilves.Foto: Tiina Kõrtsini
Kolumnid
18. aprill 2019, 12:10

EVELIN ILVES: on see mood või missugune on tõetera, millest juhinduda? (18)

„Kui ta mulle ära seletab, milleks ma pean seda rohelist silo sisse sööma – mida meie rahvas ajaloos pole kunagi teinud – siis on tänane õhtu asja ette läinud!” sosistab üks vanem proua oma neljale sõbrannale, kellega koos on tuldud kohalikku rahvamajja Evelini toitumisalast loengut ja killukest rahvamuusikat kuulama. Maainimesel on iga kevadine tund arvel ja patt oleks seda kaht tundi raisku lasta. Siit peab kasudega lahkuma! Ja südikas daam tõstab käe ja küsibki, otse, oma rohetoidu küsimuse.

Tal on ju õigus. Meie laiuskraadil pole inimesed ajaloos tõesti aastaringselt rohelist taimetoitu nautinud. Miks siis nüüd sellest nii palju räägitakse? On see mood või missugune on tõetera, millest juhinduda?

Aus ja lihtne vastus on see, et põhjamaades on viimase kümne tuhande aasta toitumisharjumusi uurinud teadlased tõesti avastanud, et nii meie kui me lõuna-ja põhjanaabrite eellased on üpris palju söönud kala ja liha. See tähendab tegelenud hoogsalt küttimisega ja liha ning kala pärinesid metsast. Siiski polnud liha-kala igapäevane toit, vaid see sõltus eelkõige sellest, millal õnnestus mõni lojus tabada. Selleks võis vahel kuid minna.

Sestap oli korilus siinmail väga tähtis tegevus, sest metsast leitud taimsed annid – marjad, seened, pähklid, ürdid – hoidsid meil elu sees ja energia laes. Need loomad aga, kes meie esivanemate toidulauale jõudsid – jänesed, kitsed, põdrad jne – nemad sõid meie eest kogu rohelise kraami ära ja inimesed omakorda said neid süües väga palju kasulikku, mis tänapäevase kunsttoidu peal elavate farmiloomade saadustest lihtsalt puudub. Isegi rasvhapete tasakaal on rohtu söövate loomade lihas suuresti küllastumata rasvade poole kaldu, mis meie tervisele kasulik – mitte küllastunud rasvade poole, mis enamasti tänapäevast masstoodetud sea-, kana-ja loomaliha iseloomustab.

Aga kasu on rohelisest veel. Küllap meie vanaemad teadsid kusagilt, et roheline kraam on tulvil vitamiine ja fütotoitaineid, mis meid raku tasandil toidetud hoiavad ja paljudes kehakeemilistes protsessides tähtsat osa etendavad. Milleks muidu kästi lastel suvel iga jumala päev ports oras-ja ristikheina pudulojuste jaoks maha niita ja suures künas peeneks hakkida?!

Antioksüdandid, need võluained, mis mis meid sõna otses mõttes roostetamast ehk vananemast hoiavad, tulevad meile puhtalt taimsest toidust, küll mitte ainult rohelisest, aga kõikidest värvilistest köögi-ja puuviljadest ning marjadest. Viis peotäit värvilist kraami, mis seadused on meie lastele ette kirjutanud kohustuslikus korras päeva jooksul ära tarbida, võib hea tervise ja energilise oleku huvides vabalt kahekordistada ja kuulutada kohustuslikuks absoluutselt igaühele meist sõltumata soost ja vanusest.

Ja seegi pole veel kõik. Tänapäeva teadus on välja selgitanud, et lisaks saame rohelistest lehtköögiviljadest kätte peaaegu terve Mendelejevi tabeli mineraalide näol, ilma milleta me taas norgu vajume. Lisaks on need taimed osutud suurepäraseks valgu allikaks, millest iga päev oma keha taas uuendame ja üles ehitame.

Roheline ongi imeline! Nautigem seda ja olgem tänulik, et kõik juba rohetab ja metsa alt saame juba täna noppida esimesed magneedina mõjuvad söödavad lehekesed.

Jagan teiega üht vahvat retsepti, mida viimati Setomaal sealsete perenaistega katsetasime ja oi kui head need said. Toormoos peale ja padutervislik pidu!

ROHELISED TERVISEPANNKOOGID

3-le ehk 12 pannkooki

1 klaas kaerahelbeid või kaerajahu

5 spl linaseemnejahu (võid linaseemneid ise blenderis jahvatada)

1,5 tl küpsetuspulbrit

1 tl kaneelipulbrit

6 klaasi värsket spinatit või 12 palli külmutatud

9 munavalget

2 küpset banaani

näpuga soola

1 tl vanilje ekstrakti või vaniljeseemneid

Küpsetamiseks õli, gheed või võid.

Blenderda kaerahelbed jahuks. Sega kausis kuivained omavahel. Blenderda spinat, munavalged, banaanid ja vanilje koos kreemjaks. Sega kreem ja kuivined omavahel ühtlaseks massiks. Küpseta madalal tulel mõlemalt poolt 4-6 min või kuni ääred pruunistuvad. Naudi värskete marjade või jogurti ja pähklitega tõeliselt tervislikku hommikut!

Kevadiste tervitustega,

Evelin

Pika tn kodust