Toidutare

Eestlaste munaeelistus on ülejäänud Baltikumist kardinaalselt erinev

Ekspert selgitab: kust tulevad valged või pruunid munad? (14)

Viljar Voog, 19. aprill 2019, 12:06
Vladimir Sapožnin valge munaga. DAVA Foods Estonias pruune ei toodetagi.Foto: Robin Roots
Teadlased tegid hiljuti kindlaks, et muna tuli enne kana, millega sai vastuse maailma levinuim munaga seotud küsimus. Munadepühad on paras aeg selgitamaks populaarsuselt teist küsimust: mis vahe on pruunil ja valgel munal?

„Kui kana on pruun, siis on ka muna pruun ja kui kana on valge, on ka muna valget värvi,“ võtab teema väga lihtsalt kokku Eesti suurima munatootja Dava Foods Estonia juht Vladimir Sapožnin. „Muna sees on ju kõik sama – toiteväärtuslik teave, valkude-rasvade sisaldus – seal pole mingit vahet.“

Väiksemates talupidamistes võib leiduda ka muid värvi kanu, kelle puhul näitab munetava muna kooretooni ära nende kõrvalesta värvus – kui see on valge, lupsab tema alt välja ka valge muna. „Aga need on juba hobikanad,“ selgitab Sapožnin. „Kui räägime tööstuslikust tootmisest, siis on erinevat tõugu kanad ikka kas pruunid või valged. Pruunil tuleb pruun muna, valgel valge muna – aga miks, see on juba geneetika teema ja minu jaoks veidi liiga kosmos.“

Kuna toiteväärtuses ei erista mune mitte miski, on ühte tooni muna teisele eelistamine sügavalt isiklik valik. Sapožnin sõnab: „Seal mängivad kultuurilised ja ajaloolised traditsioonid – Soome-Rootsi on peaaegu täielikult valge muna peal, Eestis on suhteliselt palju valget muna, aga Lätis-Leedus pole peaaegu üldse. Leedus ei toodetagi valget muna, Lätis natukene.“ Dava Foods Estonias munevad kanad näiteks ainult valgeid mune.

Kui muidu ei ole koore värvusel suurt vahet, siis nädalavahetusel ees ootavate kirikupühade eel on valged munad eriti hinnas. On neid ju parem, et mitte öelda ilusam, värvida. „Enne lihavõtteid lätlased-leedukad ikka tunnevad huvi, kas meil on neile midagi anda. Sel aastal ei ole, üritame ikka kodumaad varustada,“ jättis Sapožnin naabrid pika ninaga. Mõistetav, sest lihavõtete eel kasvab poodide tellimuste arv munadele kordi ja kordi. „Kuude võrdlust vaadates on nõudlus võibolla kaks korda suurem, aga kui võtta lihavõtted ja eelnev nädal, siis on vahe mitu-mitu korda. See võnge on ikka päris tuntav.“

Kuidas igapäevaselt munaäriga tegelev Sapožnin ise suuri pühi tähistab? „Värvime mune ja koksime pereringis,“ nendib ta ja lisab, et värvimisel lähevad käiku sibulakoored ja erinevad taimed. „Ikka loodusliku kraamiga.“

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee