Köögiviljad, mis võivad põhjustada gaase.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
30. aprill 2019, 14:08

PIINLIK PROBLEEM: 13 köögivilja, mis võivad gaase tekitada

Inimene ongi looduse poolt omamoodi õhupall, väljastades kõhugaase 14-23 korda päeva jooksul. See number kehtib ka nende korral, kes on üliettevaatlikud ja arvavad omavat maailmarekordit puuksude kinnipidamise osas. 

Kõhugaasid võivad tuua lisaks punastamisele ja pisukele pahale lõhnale kaasa paistes olemise tunde, ettevõlvuva kõhukese, mullitava kõhu, alakõhuvalud ja hulga muid torkeid ja sähvakuid. Mi siis tekitavad gaase Cooking Light ja Toidutare vaatsid asja lähemaöt ja koostasid väikese nimekirja, mida vast ei tasuks süüa, kui järgmisel hommikul oluline kohtumine plaanis.

Raffinoosi sisaldavad köögiviljad

Seda trisahhariidi ehk suhkrut sisaldavad köögiviljad võivad tekitada sooltes puhitusi. Rafinoosi on rohkem kaunviljades ning brokolis, selleris, valges kapsas, brüsseli kapsas, redistes ja sparglites. 

Noored paprikad

Rohelised paprikad on sageli toored. Punane värv tähendab küpsust. Toores paprika võib tundlikumatel korralikke vaevusi põhjustada. 

Fruktaani sisaldavad road

Sibul, küüslauk, artišokk, porrude valge osa sisaldavad ohtralt kiudainet fruktaani, mis koosneb fruktoosi molekulidest. Inimestel pole ensüüme, et fruktaani seedida, niisiis läbivad need meie soolestiku. See aga võib tuua kaasa puhitusi ja gaase. 

Pane tähele!

Et tuleb meeles pidada, et mitte kõik köögiviljad ei põhjusta kõhugaase ning nad on siiski tervislikum.

70 protsenti kõhugaasidest me neelame alla kas süües või gaasilisi jooke tarbides.

Gaasid kipuvad kogunema ka siis, kui füüsiline aktivsus on madal. 
Parim lahendus gaaside tekkimise vältimiseks on tunnetada ise, milline roog või olukord paneb kõhu mullitama. Siin võivad olla ka kombinatsioonid olukordadest ja söökidest. Stress on oluline ainevahetuse mõjutaja. 

Gaaside puhul saab teha kahte asja - pikem jalutuskäik omaette või tarvidada simetikooni sisaldavat abivahendit, mida saab apteegist käsimüügist.

Kindlasti ei maksaks unustada ka seda, et (palja ja puhta, mittegaasilise) veejoomine tuleb kasuks - rohkem vett organismis parandab vedelike ainevahetust ja tegelikult leevendab puhitustundeid.