Leib.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
16. aprill 2019, 15:28

EGA SINA NII ARVA? täisteratooteks peetakse ekslikult seemneleiba, pähkleid ja valget riisi

Kuigi 35 protsenti tarbijatest arvab, et nende toidulaual on piisavalt täisteratooteid on inimeste teadmised täisterast siiski lünklikud. Näiteks peetakse täisteratoodeteks ka lisanditega saiu-leibu aga ka pähkleid ja ube.

Uuringu korraldanud Fazer Eesti esindaja sõnul võiks tarbijate teadlikkust tõsta täisteratoodet laiem valik, on kirjas meediale saadetud teates.

Peamiselt tekitab segadust täisteraleiva eristamine seemneleivast. „Seemne- või teraleivaks nimetatakse selliseid tooteid, milles on lisandina kasutatud erinevaid seemneid ja teri, mida toote pealispinnas ja sisus silmaga näha ja tekstuuris tunda. Täisteratoodeteks loetakse täisterastandardi kohaselt neid tooteid, milles on vähemalt 50 protsenti täisterajahu, mida tarbija ise süües kuidagi tekstuuris tegelikult ei erista," selgitab Fazer Eesti turundusjuht Riina Eedra.

 Täisterajahuks on jahvatatud terved viljaterad koos kesta ja idudega, nii et neisse jäävad alles ka kasulikud kiudained, mineraalid ja vitamiinid. Paljud tarbijad aga teral ja täisterajahul seda vahet ei tee – tervelt 68 protsenti vastanutest peab täisteratooteks just sellist pagaritoodet, kus näevad tootes seemneid ja teri. 

 Samuti avaldus uuringust teisigi väärarvamusi, mis Eesti tarbijatel täisteratoodete osas on. Näiteks peab ligi kolmandik tarbijatest täisteratooteks valget riisi, samuti lahterdatakse täisteraks pähklid ja oad. Ligi 60 protsenti omistab täisteratoodete omadused ka kaerahelvestele ning kolmandik rukkijahule, mis aga tingimata täistera ei ole, kui just pakendil see spetsiaalselt välja ei ole toodud.