Toiduuudised

ELU EI PEA OLEMA NII MAGUS: tootjad lubavad lisatavaid suhkruid kärpida! (5)

Toidutare, 11. aprill 2019, 17:58
Sirje Potisepp.Foto: Raul Mee
Eesti toidu- ja joogitootjad tutvustasid  avalikkusele hea tahte lepet, millega lubatakse aastaks 2020 alandada jookidesse lisatud suhkrute hulka 10% ning 2025. aastaks 15% võrrelduna 2015. aastaga. 

Tootjad tegelevad pidevalt olemasolevate ja uute toodete arendamisega ning otsivad suhkrusisalduse vähendamise võimalusi jookides ja joodavates piimatoodetes, on kirjas meediale saadetud teates. "Me räägime eelkõige lisatud suhkrute vähendamisest," toonitas toiduliidu juht Sirje Potisepp. "Naturaalsed mahlad ja piimatooted – neis on suhkrud juba looduslikult olemas ja seda keegi välja võtma ei hakka." 

"Tootjatena oleme tarbijast sammukese ees, sest harjumine uue maitsega võtab inimestel aega. Kui uute toodete puhul on võimalik panna tootesse oluliselt vähem suhkrut, siis traditsiooniliste toodete puhul saab suhkru kogust vähendada tasapisi, et tarbija toodet ei hülgaks," sõnas Potisepp.

A. Le Coq turundusjuht Katrin Vernik jagas oma kogemust seotult limonaadiga, mis on nende portfellis üks pikkade traditsioonidega toode, milles on samuti suhkru kogust vähendatud. "Tarbijad armastavad olemasoleva toote maitset ning tootjalt nõuab selle kallale minek suurt julgust," selgitas Vernik. Tema sõnul on uute toodete puhul olukord lihtsam, aga ka siin tuleb luua lisandväärtust, et tarbija lepiks, et toode on vähem magus.

Lisaks pakutakse tarbijatele erinevaid pakendisuurusi, mis aitavad kaasa, et korraga tarbitava suhkru kogus oleks mõõdukam. Tootearenduses on võetud selge suund ennekõike vähendatud suhkrusisaldusega või isegi suhkruvabade toodete turule toomisse. Ka pakendite märgistuselt leiab selge info, kui suur on lisatud suhkrute hulk tootes.

TalTechi lõhna- ja maitseteadlane Kristel Vene selgitas, et inimese maitseretseptorid uuenevad kolme-nelja nädala tagant ning 85% tajutavast maitsetest on tegelikult lõhn. „Teadlastena teame täpselt, mida teha, et toit maitsev oleks, aga nüüd räägitakse ka sellest, kuidas seda tervislikumaks muuta,“ ütles Vene.

 Suhkur on organismile vajalik ja tasakaalustatud toitumise osa. Tootjad kutsuvad rahva tervise poliitika suunajaid üles toetama enam inimeste toitumisalase teadlikkuse tõstmist ja liikumisharjumuse tekitamist. Suhkru liigtarbimine on vaid osa suuremast probleemist – tarbitav ja kulutatav energiahulk peavad olema tasakaalus.

 

Hea tahte leppe lisatud suhkrute vähendamiseks on ellu kutsunud Toiduliit koos toidu- ja joogitööstuse ettevõtetega: A. Le Coq AS, Coca-Cola Balti Jookide AS, Coca-Cola HBC Eesti AS, Farmi Piimatööstuse AS, Largo AS, Orkla Eesti AS, Saku Õlletehase AS, AS Salvest, Tere AS, Valio Eesti AS, Viru Õlu AS. 

5 KOMMENTAARI

m
..... 12. aprill 2019, 10:47
magusat ei pea saama liigapalju, kooke võib ka teha poole vähema magusaga, olen aastaid juba selliseid teinud, lisanud ka eesti toortatrajahu, super kohe,harjub nii ära, et poekoogid on lihtsalt vastikud.
m
....... 11. aprill 2019, 23:32
minu jaoks on kaupluste nn karastusjoogi ja mahlariiulid lihtsalt butafooria, midagi ostukõlbulikku seal küll ei ole
Loe kõiki (5)

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee