Toiduuudised

KUNINGLIKULT LIHTNE JA HEA: seitse retsepti, et süüa nagu hertsoginna Catherine omas kodus 

Toidutare, 11. aprill 2019, 11:35
Cambridge hertsoginna Catherine ja hertsog William maitsevad karrit 2016. aastal.  AFP/Scanpix
Maailmas on harjutud pidama Briti kuningakoja hertsoginnadest Meghanit toiduasjatundjaks, kellest šnitti võtta. Ent nüüd on leitud, et hoopis arvatava tulevase Suurbritannia kuninganna Catherine menüü on see, mida tasub jäljendada. 

Briti kuningakoja liikme söögivalik pole vaid uhked restoranid ja kallid road. Aastate jooksul on selgunud, et saareriigi siniverelised eelistavad väga lihtsat ja kontrollitud menüüd - näiteks on neil keelatud asju, mis võivad tekitada toidumürgitust nagu teatud kergestiriknevad mereannid. Kensingtoni palee ülemkokk Carolyn Robb on meediale öelnud, et just hertsoginna Catherine on kolme väikese lapse emana see, kes kõige tõenäolisemalt sellest seltskonnast endale põlle ette seob ja ise kokkama asub.

"Pidage meeles, et tal pole kuninglikke juuri. Ta on pärit normaalsest perest, kus oli tavaks ise endale süüa teha," lausus Robb väljaandele The Racked. "Ning nagu ma olen kuulnud, siis tema abikaasale, pints Williamile meeldib väga kodus aega veeta. Nad söövad köögilaua ääres nagu iga tavaline normaalne perekond."

Ajakiri People tuvastas hiljem, et prints William armastab steike ja et just pooltooreks grillitud kujul. Tulevane kuningas on ka naljatlenud, et just tema naise kokakunst hoiab vöökoha kontrolli all. 

Cooking Light koondas info, mis rahvapäraselt Kate´s kutsutu on läbi aastate oma kulinaarsete eelistuste kohta rääkinud, pluss selle, kuidas ta vajadusel kaalu alandab.

Toidutare täiendas neid printsiipe oma retseptide ja kommentaaridega, sest alati on huvitav vaadata, mida teised söövad ning inspiratsiooni saada. 

Catherine armastab kana

Hertsoginna lemmik lihasort on kana, mida on üsna lihtne ka lihtrahval järgi teha. Kõige rohkem meeldib talle klassikaline ahjukana. Vogue andmetel pistavad William ja Catherine üsna sageli terve kana ahju, et mõnusat õhtusööki nautida. Tegemist on väga lihtsa ja maitsva retseptiga. Toidutare arhiivist soovitaksime meie Windsor-Mountbattenitele (nende ametlik perenimi) sellist retsepti:

KLIKKA! Rosmariini-sidruni ahjukana 

Rosmariini-sidruni ahjukana. Kristina Efert

Rosmariinisidrunikana valmistamine on lihtne ega nõua palju aega. Äärmiselt hea, tervislik ja maitsev alternatiiv marinaadis poekanale!

Karriroogadel on Catherine menüüs kindel koht

Delishi andmetel armastab Kate nagu pea iga inglane karrit. Visiidil Kanadasse kolm aastat tagasi tunnistas, et karripajaroad on tema suured lemmikud ning valmistab sageli neid ka kodus. Proovi sina ka!

KLIKKA! Köögiviljakarri kookospiimaga 

Köögiviljakarri kookospiimaga.  Tuuli Mathisen

Üsna tagasihoidlikult maitsevad köögiviljad saavad rohketest indiapärastest vürtsidest soojendavat ja maitseid pungil iseloomu. Külluslik karri sobib hästi ka veganitele, samas kes soovib, võib karrile tummisema iseloomu andmiseks lisada ka veidi paksu maitsestamata jogurtit või hapukoort.

Lapseootel valib ta erimenüü

Catherinel on diagnoostud rasedusaegne ränk iiveldus, mistõttu ei suuda ta vaat et midagi lapseootel olles süüa. Ta on pidanud suisa haiglast abi otsima - Hyperemesis gravidarum on kõike muud kui naljaasi, see võib ema ja lapse tervist oluliselt kahjustada. Hertsoginna on aga õppinud, et teatud toidud ei aja teda iiveldama, nagu näiteks avokaado, marjad ja kaerahelbed. Need aitasid iiveldusega võidelda ning varustasid keha vajalike toitainetega.

KLIKKA! Müstiline mustikasmuuti 

Müstiline mustikasmuuti . Hele-Mai Alamaa

 

Meie soovitaksime hertsoginnale sellist retsepti. See on hea ka iga teise (sh mitteraseda) inimese hommikumenüüsse!

Catherine ei põlga ära toortoitu

Daily Maili teatel armastab hertsoginna võimalusel toortoitu tarbida, nagu näiteks chevice´t või juurviljasalateid. Talle meeldib idamaine tabbouleh, arbuusisalat, gazpacho ja mandlipiim. 

Meile meeldib sellest nimistust eriti tabbouleh, mis sisaldab mõnusaid krõmpsuvaid köögivilju ja palju särtsakat maitset. Meie salat pole puhas toorsalat, siin on ka kuskussi, et oleks tõhusam. Ent vaevalt Catherine sedagi ära põlgaks. 

KLIKKA! Tabbouleh 

Tabbouleh. Jaan Heinmaa
Tabbouleh on mahlane vahemereline salat, mida valmistatakse kuskussi või bulgurnisu, värske mündi ja peterselliga. Sobib hästi iga liha-kalaroa kõrvale, aga ka lihtsalt külmlauale. 
 

Catherinele lubab aeg-ajalt kogu perel maiustada
 
Magus on kuningakojas alati au sees olnud. Ka kuninganna Elizabeth II olla paras maiasmokk. Väike prints George on seda kindlasti ja seetõttu lubavad Catherine ja William vahel kogu perel midagi magusat nautida. 
 

 
 
Lihtne tagurpidi ingveri-õunakook. Martin Ahven

 
Kuna aga ka maiustada saab tervislikult, siis valisime välja ühe üsna britiliku retsepti, mille autor saigi inspiratsiooni saareriigist. Siin on kenasti toredat soojendavat ingverit ja mahlaseid õunu. 
 
Catherine oskab joont hoida

 
Aeg-ajalt ju võib maiustada, ent mitte alati. Catherine oskab oma isusid kenasti ohjeldada. Enne oma kaheksa aastat tagasi peetud pulmi jälgis ta üsna karmi Dukani dieeti, mis keskendub valkudele ja vähendab süsivesikuid ja eriti suhkruid. See dieet saavutas läbimurde 2000. aastal, mil toitumisplaani looja Prantsuse arst Pierre Dukan üllitas vastavasisulise raamatu.
 

 
 
Aurutatud kala köögiviljadega. Krööt Tarkmeel
 

Toidutare leidis enda varamust Viire Valdma aurutatud kala retsepti. Kui jätta selles olevad juurviljad välja, on tegu ideaalse Dukani stiilis roaga, mis sobib dieedi esimesesse astmesse. Hiljem saab ka juurikaid lisada. 
 
Catherine usaldab põlvest-põlve edasi antud retsepte
 

Nagu ka paljud tavakokkajad, ei armasta hertsoginna pidevalt eksperimenteerda. Igapäevaelus toetub ta ajapikku läbiproovitud retseptidele. Delishi sõnul valmistab ta nendest suisa kingitusi. 2011 aastal keetis Catherine oma enda vanaema retsepti põhjal kuningannale purgi tšatnit. Abikaasa vanaemale meeldis Kate´i kink nii väga, et järgmisel hommikul oli see hommikusöögilauas. 
 
 

 
Rabarberitšatni. Daisy Lappard
 
Kuna kohe algab rabarberihooaeg ja et see aedvili on ka Inglismaal popp, siis meie soovitame Catherinele Toidutares menukat rabarberitšatni retsepti, mille autoriks on Angelica Udeküll, kes sai hiljuti üle maailma hinnatud Gordon Bleu auraha omanikuks. 

 
Chutney ehk tšatni on India köögist pärit marmelaadi meenutav vürtsikas moos, mis põhineb puuviljadel või köögiviljadel. 
 
Head isu!

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee