Kate Moss ja krahv Nikolai von Bismarck Tokyos 30. novembril 2018.Foto: Capital/Scanpix
Toiduuudised
8. aprill 2019, 13:01

PUHAS PIDU 2019! Vastu hommikut purjuspäi kojukakerdamine on moest läinud (9)

Suurbritannias kogub kuulsust nn puhta peo liikumine, milles osalejad ei tarbi mingisuguseid mõnuaineid ja hoiavad head tuju üleval ainult oma isiksuse najal. Selle uue moega on kaasa läinud näiteks supermodell Kate Moss, kunagi alkoholi ja narkootikumide tarvitamise poolest kurikuulus peotüdruk. 

Sama elustiili viljelevad ka Jude Law eksnaine Sadie Frost ja kunagine Noel Gallagheri abikaasa Meg Mathews, kes koos Mossiga moodustasid 90ndatel kurkuulsa Primrose Hilli kamba. Brittide tabloidid nagu Daily Mail arutlevad mõnuga, kas nüüdseks 50ndaid käivad 90ndate peotüdrukud hakkasid puhta elu ikoonideks seetõttu, et kehad ei pea enam pidutsemisele vastu, või on ikkagi lihtsalt ajad muutunud.

Nn puhta elu kultus võib olla lihtsalt uuema aja moeasi. Uuringute järgi peab 90ndatel ja aastatuhande kandis sündinutest ehk nn millenniumlastest vaid üks kümnest purjujäämist millekski lahedaks. 42 protsenti neist ütleb, et ei taha üldse niipalju alkoholi tarvitada kui veel kolm aastat tagasi.

Kate Moss, kelle kaootilise ja ennasthävitava eluviisi kohta öeldi varem "mossima", käib nüüd usinalt trennis ning sööb vaid ökoloogiliselt puhast ja tervislikku toitu. Ilmarahvale näitab ta end märksa noorema poiss-sõbra, veendunud alkopõlgurist vürsti Nikolai von Bismarcki käevangus. 

Suurbritannia seltskonnaelu vaatlejad nendivad, et otse loomulikult on endiselt inimesi, kelle noorus ja raudne tervis lubab jalutada otse peolt tööle. Ent see pole enam asi, millega uhkeldada. Pigem äratab see tänapäeval kaastunnet.

Moes on oma keha eest hoolitsemine, et anda endale ülejäänud eluks parim võimalik stardipakett. Selles valguses pole enam popp uhkeldada, kes mingusugusele peole kõige kauemaks jäi ja kui purjus oli.

Nüüd kiideldakse hoopis selle üle, kes esimesena lahkus, üldse midagi alkohoolset ei joonud ja hommikuks eriti vinge avokaado-röstsaia valmistas.

Briti väljaande väitel on alkovabade jookide müük saareriigis tõusutrendis. Inimesed armastavad osta peole kraadidevaba veini ja õlut. 

Kuidas nägi pidu välja

1999: saabu võimalikult vara, muidu saab kogu tasuta alkohol otsa ja siis peab ise juurde ostma. 

2019: saabud siis, kui programm pihta hakkab. Või kui endale meeldib ja sobib. 

Külalised

1999: mida metsikum seltskond, seda toredam – nii jäävad enda purjuspäi tehtud lollused vähem silma

2019: vaatad Facebookis mitu korda, kes on lubanud kohale ilmuda. Kui neil on kalduvus purjutada, valid teise ürituse. 

Joogid

1999: mida kangem, seda parem. Alko lõppeb enne segajaid. Veini lahjendamine on solkimine. Lahja õlu on raharaiskamine. 

2019: miks siin õlu nii kange on? Miks toonikuid ja muid lahjendajaid nii vähe on? Kas ma saaksin pool pokaali veini, et vett juurde valada? Miks vett pole? Kas keegi on kuulnud alkovabadest kokteilidest? Ei ole? Tšau-pakaa!

Lahkumine

1999: viimasena!

2019: teisena! 

Magamaminek

1999: kuku voodisse täisriietes ja -meigis. 

2019: hmm... Loeks veel midagi? 

Järgmine hommik

1999: mis hommik? See päev algab õhtust, vaevaliselt.

2019: trenni 7.30? Jah, ma olen käpp! 

Mida mäletad

1999: parem mitte mäletada, ega eriti ei mäletagi. 

2019: oh, ma esinesin nii toredate sõnavõttudega, loodetavasti teised polnud liiga purjus, et seda mäletada!