Taimetoidu retseptid

ÜLLATA END JA KALLIMAID: Peaaegu tiramisu kodumaise toorainega  

Tiina Lebane/"Kohupiim ja kodujuust", 6. aprill 2019, 10:06
Peaaegu tiramisu Foto: Jaan Heinmaa
Olgem tänulikud itaallastele oivalise magustoidu, tiramisu eest. Muna ja mascarpone kasutamise asemel tehkem seda aga eesti moodi - vahukoore ja muidugi kohupiimaga! Tõsi küll, õhulised Savoiardi biskviitküpsised on siin parimad, aga proovida võid ka Marie ja meie oma Kalevi küpsistega. Mina panen magusroa sisse suhkrut üsna tagasihoidlikult, sest mulle meeldib tunda puhast koore-, kohvi- ja kakaomaitset. Kui eelistad magusamat, maitsesta kohupiimasegu endale meelepäraselt. Valmista maius lamedapõhjalisse kaussi või koogivormi. Ainete kogusest piisab umbes 2-liitrise anuma jaoks.

Kogus: kümnele

Koostisosad
4 dl Rõõsk koor 35%
500 g Mahekohupiim nt Saida
0.5 dl Suhkur
3 tl Vanillsuhkur
5 spl Kooreliköör või amaretto (või piim)
6 dl Kange külm kohvi
200 g Savoiardi (või Marie või Kalevi) küpsised
3 spl Kakaopulber pealeraputamiseks
Soovi korral meelepärased kaunistused (šokolaad, nonparellid, maejad vms)

Valmistamine

1. Vahusta koor mikseriga pehmeks vahuks, lisa kohupiim ja vahusta, kuni segu muutub ühtlaseks tugevaks kreemiks. Lisa suhkrud ja maitsestamiseks valitud alkohol (või piim) ning töötle ainult paari vajutusega ühtlaseks.

2. Kasta küpsised ükshaaval ainult korraks külma kohvi sisse ja lao esimene küpsisekiht vormi/kausi põhja. Tõsta peale pool kreemist. Tee samamoodi ka teise küpsisekihiga ning kata ülejäänud kohupiimakreemiga. Sõelu peale korralik kakaopulbrikiht ja tõsta kook vähemalt 4 tunniks või järgmise päevani külmkappi tahenema.

3. Seda, kas maiust kaunistada, otsusta ise. Ka sametine kakaopind on juba kaunistus omaette. Serveerimiseks võid koogi vormis õhukese terava noaga lahti lõigata või ka lihtsalt lusikaga magustoidukaussi tõsta.

Nipp! Kui kasutad õhukesi Marie küpsiseid, siis tee vähemalt kolm või isegi neli küpsisekihti ja jaga siis ka kohupiimakreem kolmeks-neljaks osaks. 

Rohkem kohupiimaretsepte vaata raamatust "Kohupiim ja kodujuust".