Habras viigikaktus ‛Freiberg’Foto: | Fotod: Arnold Hannust, Tartu Ülikooli botaanikaaed
Toiduuudised
7. aprill 2019, 10:00

UUS MOOD! Kaktused, mida saab ka meie kliimas õues kasvatada

Kas teadsid, et soojalembese taimena tuntud kaktuse osa liike paneb edukalt eestimaisele külmale talvele vastu ja neid saab õues kasvatada?

Kas teadsid, et soojalembese taimena tuntud kaktuse osa liike paneb edukalt eestimaisele külmale talvele vastu ja neid saab õues kasvatada?

Tartu Ülikooli botaanikaaia aedniku Katrin Mäeotsa sõnul pole õuekaktuste kasvatamine Eestis veel väga levinud, aga ajapikku tekib huvilisi üha juurde. Põhjust pole vaja kaugelt otsida – tegu on ju väga põnevate taimedega. Katrin ise on Tartu botaanikaaias viigikaktuseid õues kasvatanud juba 11 aastat. Praegu on mugavalt peenrasse pugenud umbes kümme viigikaktuse sorti, lisaks mõned liigid. Aednik selgitab, et liik on looduslik ehk näiteks harilik sinilill. Sort on enamasti aretatud looduslikust liigist ja erineb sellest mõne tunnuse poolest.

Eestis võib külmakindlateks lugeda neid kaktusi, mis taluvad külma üle –25 °C. Neid on ehk umbes kümmekond liiki. Katrin rõhutab, et oluline on vahet teha külma- ja talvekindlusel. Paksu lumikatte ja ühtlase külmaga talv on kaktustele ideaalne, kuid meil vahelduvad pahatihti külmad ja sulad ning lund pole ollagi. Ka meie talvede niiskus võib õues kasvavatele kaktustele saatuslikuks saada.

Edasi lugemiseks: