Burger lühendab eluiga.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
4. aprill 2019, 15:35

ÄRA SÖÖ END HAUDA: rämpstoit tapab tubakast ja alkoholist enam (12)

Nigelad söömisharjumused tapab aastas 500 000 ameeriklast ja enam kui 90 000 britti, möödudes sellega kõrgest vererõhust ja suitsetamisest tingitud tervisehädadesse enneaegselt suremisest, leiab uus laiamõõtmeline uuring. 

Toitumisasjatundjad hoiatavad inimesi, et niinimetatud "lääne söömisharjumused", mis sisaldab ohtralt punast liha, rasva ja suhkuid, põhjustas tunamullu üle maailma iga viienda surma, vahendab Daily Mail  meditsiiniportaalis The Lancet avaldatud Bill & Melinda Gates Foundationi rahastatud uuringut. 

Viletsad söögiharjumised avaldavad mõju, kuna kolm kõige suuremat inimkonna enneaegset tapjat: Südameveresoonkonna haigused, vähk ning teise tüübi suhkrutõbi on kõik seotud madalakvaliteetse toiduga.  Kurja juur on töödeldud lihatoodate, soola ning magusate jookide liigne tarbimine ning taimse toidu, piima, seemnete ja täisteratoodete vähenenud söömine. 

Kõige suurem viletsa toiduvaliku põhjustatud surmade number oli Hiinas ja Indias, kus söömisharjumuste tõttu sureb vastavalt üle kolme miljoni ning ühe miljoni inimese, Kolmandaks tuleb Venemaa 550 000 surmaga.  Ameerika Ühendriigid on neljandal kohal.

Eestis hukkus selle uuringu järgi ebatervisliku toidu tõttu tunamullu 4 031 inimest ehk siis kaugel esimesest 20st, kust leiab muuhulgas Ukraina, Poola ja Ühendkuningriigid. 

Toitumine oli 9 497 300 südameveresoonkonna haigusest tingitud surma taga. Vähi korral oli see number 913 100 ja suhkruhaiguse puhul 338 700 ning 136 600 neeruhaiguste korral.

Võrdluseks - tubakat seostatakse kaheksa ning kõrget vererõhku 10.4 miljoni enneaegse surmaga.

Uuringu läbiviijad laususid, et materjalides lähtus, et suurem tõenäosus surmaga lõppevasse tõppe haigestuda on inimestel, kes söövad pidevalt töödeldud või punast liha, armastavad soolast toitu, naudivad rasva- ja suhkrurikkaid küpseitisi ning võideid ja põlgavad ära taimetoidu.