Foto: Kollaaž (Margus Ahven, Mari-Liis Ilover, 3 x Jaan Heinmaa, Martin Ahven)
Toiduuudised
4. jaanuar 2023, 13:39

Artikkel ilmus esmakordselt 26.04.2022

TERVISLIKULT SALEDAMAKS! 6 lihtsa snäki retsepti, mida süües ikka kaotad kaalu

Näksimine on osa edukas tervislikust vormisaamise programmist, olgu sooviks kaalu alandamine või tõus. Kui seda teha teadlikult võib näksimisest palju kasu olla, sest su näljatunne on kontrolli all, energiatase samuti ning korraga tarbitavad toidukogused püsivad väikesed.

Kui me räägime näksimisest, siis tuleks silmas pidada, et see ei tähenda, nagu peaks käsi KOGU aeg suu ja taldriku vahet käima. Vahepeal võiks olla umbes  kolmetunniseid pause. Ent kui kahe söögikorra vaheline aeg venib pikaks, nagu näiteks varase lõuna ja hilise õhtusöögi keskel, on kuskil kella neljane amps väga omal kohal. 

Mida siis selleks tarbida?

Värsked puu- ja köögiviljad

Kõige lihtsam on endale hommikul panna õun või pirn kotti ning valmistada karbike täis köögiviljakange. Viljade juba söömiskõlbulikule kujule töötlemine ja karpi asetamine on hea idee, sest nii on need näljatunde tekkides kohe võtta.

Tore idee on teha ka üks kena salat:

Kaalika-puuviljasalat 

Foto: Jaan Heinmaa

Lihtne, kuid maitsev toorsalat, mida hea tööle kaasa võtta. Kui tahad veel toredamat efekti, riputa üle granaatõuna seemnetega (mis on ka iseenesest üks hea snäkk kaasa võtta)

Müsliküpsised

Kui ostad poest müslibatoonikesi, loe ega sinna pole liiast suhkrut sisse susatud. Kõige parem on õhtul teha ise endale kaerakäkikesed valmis. Meile meeldivad need:

Peaaegu patuvabad kaerakakukesed (Kliki pealkirja peale, nii avaneb retsept!)

Foto: Margus Ahven

Kaeraküpsised on lapsepõlvest teada kui paras kaloripomm – kogus ee suhkur ja või nullisid täielikult herkulo tervistava mõju. Ent viimaseid annab asendada ning palake muutub lisaks tervislikkusele veelgi maitsvamaks. 

Näkileivad 

Näkileivad tunduvad toredad ja kasulikud snäkid. Kõige tagasihoidlikumad neist sisaldavad vaid 28 kilokalorit viilu kohta. Ole aga ettevaatlik igasuguste erimaitseliste näkileibade korral, nende kalorsus võib üsnagi kõrge olla. Loe ka pakilt lisaainete kohta. Kõige toredam on taas ise endale näkileivad valmis teha:

Näkileivad kookose ja chia-seemnetega 

Näkileivad kookoseja chia-seemnetega Foto: Mari-Liis Ilover

Kergelt kookosehõngulised näksid, mida mõnus krõbistada koos puuviljade või ka soolasemate dippide-määretega.

Köögiviljadega muffinid

Kes aga sooviks midagi tõhusamat, siis hea nipp on valmistada muffinid, millesse peidetud igatsorti köögivilju ja näiteks ube. Meile meeldib see retsept:

Lillkapsa-seemnemuffinid 

Lillkapsa-seemnemuffinid Foto: Jaan Heinmaa

Suurepärane tervislik amps, kus jahu asemel on kasutatud erinevaid seemneid. Magusmõrkjas lillkapsas sobib ideaalselt juustu ja küüslaugu kooslusega. Ühtmoodi maitsvad on muffinid nii soojalt kui külmalt.

Peedi-šokolaadimuffinid tatrajahuga

Peedi-šokolaadimuffinid tatrajahuga Foto: Jaan Heinmaa

Mahlased ja maitsvad muffinid, mis tänu peedile ja tatrale on ka väga tervislikud. Parimad tulevad need küpsetised isekeedetud peediga, aga võid kasutada ka poes müüdavat riivitud peeti. Soovi korral kaunista šokolaadiglasuuriga

Kohupiimaga vähekalorilised küpsetised

Kui juhtub, et lõuna võib vahele minna, saab hädapärast söögikorra ära katta selle plaadikoogiga. Kohupiimakoogis on nii köögiviljade kasulikkust kui ka piimatoodete jõudu. 

Kõrvitsa ja kohupiimaga plaadikook 

Kõrvitsa ja kohupiimaga plaadikook Foto: Martin Ahven

See kook on olnud väga menukas nii kontoris kui ka lasteaias. See on ka hea moodus panna lapsed köögivilju sööma – kõrvitsa annab suurepäraselt asendada nii kaalika, bataadi kui ka porgandiga. Väga hea tervislik ning toitev hommikueine või vahepala vanusest sõltumata!