Kohvitassid.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
2. aprill 2019, 10:43

JOO KOHVI SILMADEGA! Teadlaste kinnitusel sellest ergutuseks piisab

Suurepärases ja igiüllatavas teadusmaailmas on avastatud uus tore asi - selleks, et kohvist kasu saada, ei pea toda sõltuvusstekitavat jooki enam sugugi suhu võtma ja alla neelama, vaid piisab silmadega seiramisest ja ninaga nuusutamisest! 

Brittide tabloid Daili Mail vahendab uuringut, mille kohaselt mõjub juba pelk mistahes kohvijoogi vaatamine ajule sarnaselt tarbimisega. 

Uuringu läbiviijad usuvad, et tarbijad seostavad kohvi erksusega nii tugevasti, et isegi jooki nähes elavnevad ajus need osad, mis kontrollivad inimeste reaktsioonivalmidust.

Toronto ülikoolis korraldatud uuringu korraldajad soovisid lisaks kohvi füüsilistele mõjudele uurida psühholooglisi. Nad tahtsid näha, kas pelgalt kohvi nägemine avaldab inimestele juba joogi tarbimisega sarnast mõju. 

342 inimest hõlmavas uuringus osalesid nii ida kui ka lääne kultuuride esindajad, kellele anti erinevaid kohvi ja teega seotud vihjeid. 

Kohvijoogid on tarbimise poolest maailmas neljandal kohal. Tee on teisel kohal. 

Tulemused näitasid, et kui katsealused pidid tegelema kohviga seotud ülesannetega, olid nad ärksamad ja konkreetsemad. Nende jaoks kulus ka aeg kiiremini. 

Uuring näitas, et isegi kui kohvi ennast ei tarbita, avaldab see inimeste meeltele sarnast mõju. Kohviga tegelemine mõjus tugevamini neile, kes olid lääne taustaga. 

Läbiviiljad nentisid kommentaarides, et lääne kultuuris käib raske tööülesanne ja aurav kohvitass inimeste alateadvuses käsikäes. Teistes kultuurides see nii tugevasti ei eksisteeri.

Tassike kohvi sisaldab keskmiselt 150 mg kofeiini.  Tassikeses tees on aga sama kofeiini number 40 mg. 

Taolisi toidupsühholoogia uuringuid on tehtud teisigi. Nii näiteks on leitud seos punase veini ja erutustunde vahel. McDonaldsi logo nägemine aga tõstvat inimeste kärsitustunnet, kuna enamasti süüakse kiirtoitu siis, kui aega väga vähe.