KARULAUK ON KOHAL! Kevadine päästeingel puhastab ja turgutab keha (+10 kevadist retsepti!)
Vaatame aga üle, mida karulauk endast kujutab ning mida sellega saab teha!
- Karulauk kasvab metsikult Põhja-Aasia ja Euroopa lehtmetsades, niisketel, huumuserikastel ja varjulistes kohtades. Lehed sarnanevad maikellukeselehtedega, koltuvad juulis. Sibulad on väikesed ja küüsjad. Karulauku tunneme eelkõige kevadel turgudel müüdavate lehtede järgi.
- Karulaugumaitse sarnaneb küüslaugumaitsele.
- Maitseainena kasutatakse küüslaugumaitselisi ja -lõhnalisi noori lehti värskelt salatisegus ja marinaadis ning sibulaid värskelt ja kuivatatult. (küüslaugu asemel). Kuivatamisel karulaugu lõhn nõrgeneb, kuid iseloomulik maitse püsib. Terava küüslaugulõhna tõttu tarvitatakse kaulauku enamasti kuivatatult või marineeritult. Karulauku keeta ei ole soovitatav, siis kaob iseloomulik lõhn.
- Säilita niiskesse köögipaberisse ja toidukilesse pakituna külmkapis kuni kolm päeva. Pikemaajaliseks säilitamiseks on soovitatav karulauk peeneks hakkida ja sellest koos vähese veega teha jääkuubikuid. Säilitada saab ka kuivatatult või marineeritult.
- Karulauk on Eestis III kategooria looduskaitse all. Toiduks võib seaduse järgi korjata ulatuses, mis ei kahjusta taime looduslikku levikut selles asukohas – ehk ei tohi vigastada taime juurt ning kõiki lehti ära korjata.
- Targem on karulauku ise kasvatada. Külva peenrasse alates septembrist (seeme vajab idanemiseks läbikülmumist). Kasvukohale istutakse vahekaugusega 20x20 cm. Talub poolvarju, vajab niiskemat kohta. Võib kasvatada dekoratiivtaimena.
- NB! Karulaugu lehed sarnanevad inimorganismile mürgise piibelehe ja hariliku sügislille lehtedega, mistõttu nõuab looduses karulaugu korjamine head taimetundmist.
10 kevadist karulaugu-ideed!
Karulaugu-oliiviõlis marineeritud kanapihvid saavad grillil või pannil kärmelt küpseks. Tervislik, maitsev ja hea! Sama karulaugumarinaad sobib suurepäraselt ka kala ja mereandide marineerimiseks. Proovi kindlasti!
See eriti tervislik smuuti on hea päeval vahepalaks, aga ka hommikul enda virgutamiseks, et päeva tempokalt alustada.
Mõnusalt koorene mereannihautis saab karulaugult värskust ja maitset. Aasiapärast nüanssi lisad, kui asendad koore kas osaliselt või täiesti kookoskoorega. Tšillit pane maitse järgi.
Tore kevadine amps, millele kruubid annavad kodumaist tõsise toidu mekki.
Õhtusöök valmib lihtsalt, kui paned kala ja juurikad koos ahju küpsema. Tänu karulaugupestole tõeliselt hõrk kõhutäis!
Vürtsika roa valmimiseks kulub alla poole tunni, mistõttu see sobib suurepäraselt argiõhtuks. Karulaugu asemel võid lisada hoopis spinatit. Serveeri juurde nuudleid või riisi.
Karulaugupestot saab valmistada vaid maikuus esimestest värsketest karulaugulehtedest, enne kui taim õitsema hakkab.
Kuigi kastet võib valmistada ka kodujuustust või tavalisest kohupiimast, on ricotta oma peeneteralise struktuuriga kõige sobivam.
Karulauk on kui metsik küüslauk, mis kevaditi pead tõstab, aia küüslaugulõhnaliseks looritab ja isututele söögihimu tagasi toob. Karulauk oli vanasti tervendaja ning arstim. Miks mitte ka nüüd?
Pane iga lehe keskele väheke toorjuustusegu, keera leht rulliks ja sule kas murulaugu- või tüümianivarrega. Sinu kokakunst saab kiidetud!