Smuutide meistriklass.Video: Tatjana Iljina
Toiduvideod
30. märts 2019, 16:15

VIDEO JA GALERII | SMUUTI – SUHKRUPOMM VÕI SUPERTOIT? Ekspert: kodus ise smuutitamine on väga tervislik

Varakevadine parim turgutaja on ise kokkusuristatud smuuti, milles on kasutatud vaid puuviljade ja köögivijade enda magusust, puhast vett ning armastust. Ent miks siis on smuutidel halb maine?

Nimelt on smuutide kohta on viimasel ajal aga ilmunud mitmeid kriitilisi häälekesi, et need kinnistavad magusa söömise tava ega ole seetõttu parim variant.

Boost Yourself smuutimeister Sven Nuumi sõnul on selle arvamuse taga kauplustes ja toitlustusasutustes tehtavad smuutid, kuhu on lisatud palju magusta. "Need on smuutid, mis müüakse meile kaasa. Sinna pannakse sisse pakimahlasid, jäätist. Olen näinud kohvikut, kus lastesmuuti sisse pandi kolm supilusikatäit suhkrut, et seda maitset parandada lapse jaoks. Sealt tulevadki need probleemid, et smuuti on suhkrurikas. Seni kuni smuuti on tasakaalus, seal on marjad, puuvilju 1–2 osa, veel mingeid rohelisi asju ja seemneid, midagi kartma ei pea. Kodus smuutitamine on väga tervislik".

Nuum avastas smuutid enda jaoks aastaid tagasi, kui oli kimpus autoimmuunsustõvega. Ta hakkas otsima infot tervislike eluviiside kohta ning õppis tegema smuutisid. Tema sümptomid taandusid. Siis hakksid sõbrad küsima, kuidas nad saaksid oma elu tervislikumaks muuta. Nüüd on mees hinnatud smuutimeister ja õpetab teistelegi, kuidas paremini toituda.

Nuumi sõnul on meie inimestel pigem see probleem, et me ei söö piisavalt puuvilju. Smuutisse läheb puuvili sisse tükkidena ehk erinevalt mahlast jäävad alles ka kiudained. 

Milline on aga niiöelda lollikindel smuuti? Nuum ei mõtle kaua: "Kui maitsest rääkida, siis alati üks-kaks osa puuvilja – no näiteks üks õun, banaan. Seejärel peotäis meelepäraseid marju. Seejärel üks osa vedelikku. Valad näiteks vett või mõnd taimset piima. See oleks baas. Sinna juurde tuleks panna lusikatäis seemneid või mõnd supertoitu."

Nuumile meeldib kasutad smuutis banaani, mis annab segule  piisavalt magusa maitse ning kreemise tekstuuri. 

Vähemmagusa köögiviljasmuuti sisse soovitab ta aga panna avokaadot, mis annab smuutis superkreemise tunde. Lisaks on avokaado toitev. 

Parim agregaat kokkusuristamiseks sõltub aga eksperdi sõnul sellest, kui paljudele smuutit tehakse. Ühele inimesele soovitab ta Nutribulletit. Kui enamale hulgale, siis juba mikserkannu.

Nuumi sõnul imestatakse palju, et tema teeb smuutit palja veega. Et kas siis ei jää lahja. No ei jää. "Me oleme lihtsalt harjunud nii magusate asjade. Aga see on nii puhas ja looduslik. Kui harjud smuutisid tegema siis su maitsemeeled teravduvad ja varsti pole enam nii palju magusat vajagi."

Peab ka silmas pidama, et smuuti saabki teha väga toitva, aga mitte niiväga magusa. Seetõttu tuleb ka sellega nagu iga hea ja tervisliku toiduga olla ettevaatlik ja mitte üle süüa. Üks hea ja tugev smuuti võib olla söögikorra eest, mitte lisanduseks. 

Vaata videost, kuidas Sven Nuum tegi Stockmanni uues puu- ja köögiviljaosakonnas erinevaid smuutisid!