Toiduuudised

3, 2, 1 – GRILLIHOOAEGA ALUSTA! 5 eduka sütelküpsetamise alustõde (1)

Toimetas Manona Paris, 20. aprill 2019, 15:08
Grillimine  PantherMedia/Scanpix
Kevad on täies hoos ja arvatavasti nii mõneski hoovis pannakse sel nädalavahetusel grill tossama. Vaatame aga üle viis alustõde, millega pikast talvest koltunud grillivaimu turgutada.

1. Vaata eos üle oma grillivarustus. Ega sa ometi ei jätnud sügise saabudes grilli puhastamata? Nüüd on viimane aeg see töö ära teha, sest kohe kindlasti ei taha sa süüa tunamulluste toidujääkidega kaetud restilt.

Samal teemal

Jaanipäeva šašlõkk
16. juuni 2014, 00:38
Liha kuivmarinaadis
2. juuni 2014, 00:07

Ära jää uskuma, et vanu grillijääke saab maha vaid resti leekides põletades - see toimib vaid eelmise õhtul grillimise puhul ja ka siis tuleks resti pesta.  Kõige parem on seda teha sooja nõudepesuvahendise veega ning tugeva plastharjaga. Hea nipp on ka resti nühkida fookumpaberist tehtud nutsakaga, mis hävitab toiduosakesed, aga ei kraabi resti ennast. Kindlasti kuivata ja õlita oma grillrestid pärast pesu  - muidu pääseb rooste su grillipidu rikkuma. 

Kui aga rooste on metalli põhjalikumalt närinud, niiet seda on raske eemaldada või agregaat on juba katki korrodeerunud, pole midagi teha - selle grilli eluiga on otsas. Aeg muretseda uus suvepidude staar. 

2. Õiged riistad. Enne grillimist vaata, kas sul on kõik vajalikud vahendid käepärast. Spetsialistid soovitavad kahvlite asemel kasutada grillimisel lihanäpitsaid, sest nii ei pääse praemahlad enneaegselt jooksma. Hoia käepärast ka veeprits ning vajalik kogus eri nõusid, kuhu valmistoodang panna - mitte kõik maitsed ei sobi kokku. 

3. Toiduohutus ennekõike! Tuleta meelde toiduohutuse põhitõed. Pese alati enne grillimist käed. Kui valmistad grillipeoks liha ette, pööra tähelepanu sellele, et toores liha poleks kauem kui paar tundi külmikust väljas. 

Mitte mingil juhul ei tohi ühele vaagnale panna toorest ja valmisküpsetatud liha. Ka ei ole hea mõte asetada grillile toores liha kõrvuti just valminuga - ristsaaste oht on liiga kõrge. 

4. Ettevaatust alkoholiga!  Varu piisavas koguses mittealkohoolset joodavat. Kokandusguru Martha Stewart on öelnud, et suurim viga grillipeo juures on koka kuivav kurk - leegid ja toss tekitavad meeletu janu ja et seda kustutada, võiks olla midagi mittealkohoolset (sest tegu on ikkagi lahtise tulega) käepärast.

5. Väldi põlemaminekut. Enne grillimist pintselda resti õliga - nii vähendada võimalust, et liha kõrbeb külge. 

Pühi marinaadis liha enne tulele asetamist puhtaks - marinaad on oma töö juba teinud, maitsed on liha sees, väljasolev hakkab lihtsalt tossama ja või põhjustada kõrbemist. Samal põhjusel soovitatakse lihalt enne grillimist eemaldada pekiosa. 

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee