Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
29. märts 2019, 10:25

PAHANE EMA: lapsed on ülekaalulised, aga koolis müüakse ikka saiakesi ja šokolaadi (44)

„Ma ei saa aru, miks peab üldse koolis olema kohvik või müügiautomaat, kus müüakse saiakesi, šokolaadi ja pitsat. Ajuvaba!“ leiab kolme lapse ema Ann.

„Kaks mu lastest käivad juba koolis, mistõttu olen väga hästi kursis, mis tänu koolile nende toidulauale on lisandunud. Ma ehk ei tea täpselt, kuidas on lood teiste linnadega, aga Tartus on koolidel kohvikud, kus müüakse igasugust nänni,“ kurdab naine.

„Saan hästi aru, et ega magusat ja saiakesi laste eest lõputult peita ei saa, aga kas me peame nende tarbimise niivõrd lihtsaks tegema? Kool peaks harima õpilasi ka väärtuste ja väärtustamise poole pealt. Kui müügil on saiakesed, limonaad ja kommid – me anname noortele sellega ju sõnumi, et neid võibki iga päev osta ja süüa. Samas on meie ühiskond hädas sellega, et täiskasvanute kõrval on ülekaal ja rasvumine ka laste ja noorukite seas probleemiks kerkinud. Miks me siis toome selle ahvatluse neile nina alla? Raha ja kasum? Kool ei tohiks olla koht, kus lasta firmadel teenida kasumist. Ka koolil endal mitte! Vähemasti mitte laste tervise arvelt,“ on Ann veendunud.

„Oleme hoolekogus sellest rääkinud – ei ole kohanud vanemat, kes pooldaks, et koolis peaks ebatervislik toit saadaval olema. Puuviljad, juurviljad, normaalsed ja maitsvad praed, supid – palun! Kui ei osteta, siis pole kõht tühi! See peaks meie laste ja riigi tulevikule mõeldes olema üks esmatähtsaid asju,“ usub Ann.

Kallis lugeja, mida sina arvad? Kas koolides peab kohvikutes jääma võimalus valida, mida osta? Või peaks mõtlema eelkõige laste tervisele, mistõttu ka pakutavad tooted peaksid olema tervislikud? Kas üldse on koolis kohvikuid vaja?