Toores kala ja jää.Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
27. september 2019, 16:36

TULEB PÄHE ÕPPIDA: kaua püsib värske kala söömiskõlbulik? (9)

Kala kui tervislikku toiduainet soovitatakse enam süüa, ent siinkohal tuleb meeles pidada, et tegemist on ka äärmiselt roiskumisohtliku toiduainega, mida tõendas ka hiljutine kurb juhtum Taanis, kus kõigest paar tõstetud külmikukraadi lubas kalalihas areneda eluohtlikul listeeriabakteril. 

Taani veterinaaramet süüdistas kaks inimelu nõudnud listerioosipuhangus just Eesti firmast pärit kala M. V. Wool. Ettevõtte juht Mati Vetevool selgitas Maalehele, et taanlased keerasid Eestist saadud toodangu ise kihva, sest kirjutasid toote etiketile lubatust kõrgema säilitamistemperatuuri. Mehe sõnul on nemad skandaaliga seotud kalale seadnud kindla tingimuse, et kala säilimistemperatuur on kuni pluss neli kraadi, sest listeeria hakkab kasvama 4,3 kraadi juures, kuid taanlased olid kala säilitamise ülempiiriks seadnud 5 kraadi.

Selles valguses vaatame portaali Livestrong ning Toidutare ekspertide abil üle, kuidas tuleks toorest kala käidelda. Pea kõikides allikates üle maailma on toore kala hoiustamise nõudeks kuni 4 kraadi Celsiuse või selle enam-vähem sarnane ekvivalent 40 kraadi Farenheidi järgi.

Värske kala käitlemine kodus

Kui oled ostnud täiesti värsket kala ja sa ei kavatse seda kohe söögiks valmistada, tuleks see kohe jahedasse kohta asetada ning keerata külmikut jahedamaks. Enamasti on külmikud reguleeritud 5 kraadi ringi, ent tänapäeval saab temperatuuri ka madalamaks keerata. Sellisel kujul tohib hoiustada vaid korralikult pakendatud ja kilekotis kala. Hoiustamisaeg ei tohiks ületada kahte päeva. Kui see nii tõotab minna, tuleks kala juba sügavkülmutada. 

Külmiku temperatuur

Kordame seda üle - Eestis nagu ka mujal maailmas on nõue, et kala hoiustamiseks oleks külmiku temeparuut madalam kui neli kraadi Celsiuse järgi. Pea meeles, et külmik pole ühtlase temperatuuriga. All on enamasti madalam temperatuur, ja sinna tuleks paigutada kiiremini riknevad asjad nagu liha ja mereannid. 

Ameerikas soovitatakse värsket kala, mida on hoitud enam kui kaks tundi 4 kraadist kõrgemal, enam mitte toiduks kasutada. 

Kalamehe tarkus
 
Kalameestel soovitatakse püütu paigutada kohe suuremasse külmakasti, mis on täidetud jääga. Kui oled veekogu ääres, tasub jätta väljavooluava lahti, et sulav vesi võiks välja voolata. Pane kork ette alles liikuma minnes. Soovitatakse, et iga kalakilo kohta võiks jahutajas olla kilo jääd.
 

Kaupluse külmikud

Kui ostad mereande, vaata kuidas need on hoiustatud. Kas need on ikka korralikult jahedas külmikus või letis jää peal? Niipea kui koht tundub räpane või vastiku lõhnaga, pole soovitatav sealt kala osta. 

Kala koju tuues lase see korralikult sisse pakkida ning ära jää kauaks linnapeale unistama. Hea nipp on ka minna kala ostma koos termokotiga, mis kaitseb kalakest soojuse eest. 

Hea kala, paha kala

Värskel kalal peaks olema kerge iseloomulik värske lõhn. Tema silmad peaksid olema klaarid ning natuke esiletungivad. kalaliha peaks olema vetruv ning mitte tuhm. Kuskil ei tohiks olla lima. Kui tunned ebameeldivat lõhna, ei kõlba see kala enam pattapanekuks. 

Kuidas sügavkülmutatud kala üles sulatada

Varu selleks protsessiks aega. Aseta sügavkülmas olnud kala külmkappi päev enne kokkamist aeglaselt sulama. Teine, pisut kiirem meetod on asetada kala suletavasse plastkotti ning külma veega täidetud anumasse. Pea meeles, et ülessulanud kala tuleb kahe päeva jooksul toiduks teha!