Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
28. märts 2019, 11:48

EGA SINA NII RUMAL POLE? 6 tavalist viga oliiviõli kasutamisel

Need kuus eksiarvamust võivad küll mõnda naerma ajada, ent kahjuks on tegu liigagi sageli esinevate nähtustega. Seetõttu võtsime need kokku, et asi puust ja punaselt selgeks teha! 

Igaüks teab, et oliiviõli on tervisele kasulik. Oliiviõli võib leida pea igast köögist, ent kahjuks on selle igapäevase tootega ikka veel seotud palju segadust. Portaal Health koondas neist kuus enamlevinumat. 

Arvad, et light tähendab vähemkalorilisemat oliiviõli

Me naeraks, kui saaks – aga kahjuks nii paljud inimesed arvavad, et light oliiviõli aitab neil kaloreid kokku hoida. Kõik oliivlõli liigid on enam-vähem sama kalorsusega – 120 kilokalorit supilusika kohta. Light tähendab oliiviõli mõttes värvi ja maitset; ehk tegu on rafineerituma ja neutraalsema maitsega tootega kui teised oliiviõlid.

Kardad kokata extra-virgin õliga

Jah, sel on madalam suitsupunkt (millal õli hakkab tossama ja omandab ebameeldiva maitse) kui teistel oliiviõlidel. Ent keskmisel kuumusel kokates on jääb see siiski kaugele. Extra-virgin ehk esimene press on puhtaim oliiviõli vorm, milles kõige enam tervislikke rasvhappeid. Pole mõtet seda vaid salatikastmetes kasutada, tee julgelt ka pannkooke! Extra virgini suitsemispunkt on 180- 210°C. Enamasti praeme me toitu vahemikul 120-170 °C.

Viskad minema vähegi kirbema maitsega oliiviõli

Ära tee seda, sest õli ei pruugi olla veel halvaks läinud. Natuke kirbem maik võib tähendada just kvaliteeti, et selles on ohtralt antioksüdante, kinnitavad California ülikooli oliivikeskuse teadlased. Vahest on tegu just väga hea ja värske oliiviõliga, kus peabki olema ohtralt rohuseid noote ja noh, ka oliive maitsest tunda. 

Hoiad oliiviõli pliidi kõrval

Ja siis pole ime, et see üsna päriselt kiiresti imelikuks ja vastikuks muutub - kuumus ja valgus pole oliiviõli sõbrad. Kõige targem on oliiviõli hoiustada läbipaistmatus klaas- või metallkonteineris jahedas kohas, kuhu päike ei paista. 

Ostad hea hinnaga ette korraliku varu

Kui sul pole plaanis avada söögikohta on see halb idee - oliiviõli tuleks tarvitada võimalikult värskelt. Juba ostetud õli peaks ära kasutama kuue nädala jooksul. 

Otsustad oliiviõli kvaliteedi üle hangumise järgi

Mõned aastad tagasi väitis üks menukas Ameerika telesaade, et kui oliiviõli madalamatel temperatuuridel hangub, on tegu kvalteetse tootega. See aga ei näita midagi, sest hangub igasugune oliiviõli. Kui tahad veenduda, kas sul ikka on hea oliiviõli, loe tähelepanepanelikumalt selle silti, ega see pole tehtud õlijääkidest, osta oma toode usaldusväärselt müüjalt ning eelista mahetoodet.