Evelin IlvesFoto: Tiit Tamme
Kolumnid
27. märts 2019, 09:47

EVELIN ILVESE MISSIOON EUROPARLAMENDIS: puhas ja kohalik toit, kus pole lisaaineid ega mürke (164)

Läbi elu terviseteemade sees olnuna tean, et teadlikkuse tõstmisel on piirid. Sealt edasi aitavad suuremal hulgal inimestel teha elus turvalisi valikuid regulatsioonid: standardid ja seadused. Ükskõik kui tüütud nad ei tundu, aga kindlustunne, et poes müüdav ei tapa tervist ning uus maja ei kuku poole aasta pärast kokku, ongi tagatud standarditega.

Meie toidus sisalduvate lisaainete koostis ja kogused, keskkonnas, põllumajanduses ning tööstuses kasutatavad tehnoloogiad ja mürgid on täna Euroopa Parlamendi pädevus. Tahan selles kaasa rääkida. Näiteks see, et meil üldse on võimalik toidukaupade pakendilt lugeda, millest sisu koosneb, on samuti nn eurodirektiiv, mitte meie endi idee. Aga andmeid põllumajandusmürkide jääkide kohta me sealt ei leia.

Mulle on kandideerimine missioon. Edasiminek teemadega, mis on mulle päriselt olulised ja südames. Olgu see puhas ja kohalik toit, lisaained toidus ja mürgid tööstuses ning põllumajanduses. Kõige selle mõju meie tervisele ning elukvaliteedile. Liikumine ja elustiil. Puhas loodus ja elu võimalikkus (ääre)maal, väljaspool linnasid. Väike-ettevõtlus versus suurettevõtlus, keskkonda säästev versus intensiivne majandamine.

Olen paarikümne aasta jooksul pidevalt sõna võtnud. Rääkinud, kirjutanud, ise katsetanud ja õpitut teistega jagada püüdnud. Et tõuseks teadlikkus ja info jõuaks inimeseni. Et toit, elustiil ja haigused on omavahel seotud. Tablett ei taga tervist, vaid toote etiketilt võib välja lugeda, mis meie tervise viib. Transrasvad, glükoosi-fruktoosi siirup ja kräpp toidus. Telomeerid ja tervis ning vananemine. Need on teemad, mille tutvustamisel avalikkusele olen palju kaasa rääkinud. On aeg astuda samm edasi.

Siseneda poliitikasse on suur otsus. Olen seda põhjalikult ja kaua kaalunud. Mitme parteiga arutanud. Et mõista, milline tee on minu jaoks. Kuhu kuulun maailmavaateliselt ning kellega koos on hea hoog tegutseda. Olen läbi lugenud kõikide erakondade programmid. Mind kõnetasid kolm kõige väiksemat, värskemat ja nooremat. Valisin rohelised, kes keskenduvad täpselt just mulle olulistele teemadele, mitte võimuvõitlusele.

Tõsi, Eestimaa Rohelised parteina on väike. Ent arvamusküsitlused näitavad, et rohelise mõtteviisiga inimesi on nii meil kui paljudes Euroopa riikides rohkem, kui partei hääli saab. Viimastel aastatel on roheliste toetus hakanud jõudsalt kasvama. Ka meil on kliimamuutuste mõju tõsidus jõudnud noorteni ning nad on tulnud tulnud tänavaile. Lähinaabrid soomlased on ärganud ning roheliste toetus naabrite juures võimsalt kasvanud.

Euroopa olulisimate, Saksamaa viimaste valimiste järel räägiti sealse paremäärmusliku AfD tõusust ning meil ei märgatudki, et sama jõuliselt tõusid Saksamaa rohelised. Miks nii? Sest rohelised ei ole vihkamise ega aja tagasi pööramise, vaid targalt tulevikku vaatav erakond. Inimese tegevus on muutnud igaveseks meie keskkonda ja ka meie igapäevast elu: senine majandamine meie lastele eluväärset elu ei kindlusta. See on jõhkralt aus reaalsus. 

Meie Eesti on väike ja meid on vähe. Ainus, mis meil suur, on Eesti loodus. Metsa ja mere puhtus, keskkonnasõbralikud tehnoloogiad, taastuvad ressursid, puhas toit ja elustiil on meile sama olulised julgeolekugarantiid kui NATO vihmavari.

Eesti ettevõtete konkurentsivõimele on Euroopa Parlamendi otsustel samuti suur mõju. Enamik meie ettevõtteid on ju Euroopa mõistes väiksed. Keda ja kui palju maksustakse. Kas toetatakse suuri või väikseid. Kui mitmekesine või ühetaoline on ärimaastik – nendele küsimustele vastatakse Euroopa Parlamendis. Väikeste konkurentsivõime suurel turul on meie jaoks elutähtis ja selle tagamine on võimalik. Ma tahan selles osaleda ja kaasa rääkida. Mul on julgus, tahe ja sisu seista meie endi ja me loodusliku, majandusliku ja igapäevaelu tervise eest.

Roheline mõtlemine tähendab hoolimist ja teravat pilku tulevikku. See tähendab traditsioonide ja inimlikkuse hoidmist, aga ka orienteeritust innovatsioonile ja uute tarkadele tehnoloogiatele. Rohelised astuvad vihakõne vastu ja eelistavad mõistuse ning südame häält.

Eesti inimestel on võimalus teha ajalugu ja saata esimest korda Euroopa Parlamenti roheline kandidaat. Ekstremistide kõrval on rohelised Euroopas kõige kiiremini kasvav jõud. Euroopa tasandil ei lähe rohelistele antud hääl kaduma, vaid osutub pigem kaalukeeleks kahe suurima jõu – EPP ja sotsialistide omavahelises võimuvõitluses.

Täna avaldatud otsus pole minu jaoks järgnevaks paariks kuuks, vaid osa teekonnast, mis algas kunagi väikses talus Võrumaal looduse ja loomade keskel ja tahab sinna – puhtasse loodusesse ja tervete inimeste ja loomade keskele – kunagi tagasi. Kui see teekond viib läbi linna ja kära, siis olgu nii.

Ma olen valmis.