Morsipidu!Foto: PantherMedia/Scanpix
Joogid
26. märts 2019, 12:52

KUIDAS KORRALDADA MORSIPIDU? Retsept, ajalugu ja nipid! (1)

Morss, keskealiste armsaim lapsepõlvejook on taas au sisse tõstetud valimistel kolmanda koha saanud erakonna esindajate väljaütlemiste kaudu, kelle meelest võib praegu ühiskonnas toimuvat sellega võrrelda. Meie aga meenutame, mis on ühe hea morsi saladus!

Morsi juured on meie jaoks sügaval nõukogudeajas. Päriselt aga on tegu iidse vene juurtega joogiga – morsi valmistamist on esimest korda mainitud 16. sajandil väljastatud kodumajanduse reeglikogumikus Domostroy. Arvatakse, et joogi juured on veelgi sügavamal ajaloos. 

Rõhutatakse, et morss on alati jahe jook, mis pole gaseeritud. Mõnikord kasutatakse morssi ka viina lahjendajana.  

Nõukaajal oli morsi idee olla maitsev ja kerge jook, mida jaguks pikaks ajaks. Morss oli kuum aegadel, mil täismahlu poes eriti saada polnud või olid need väga kallid. Ka tänapäeval võiks morsivalmistamise tehnikaid meelde tuletada, sest täismahl on sageli üsna suhkrurikas, vedelikku aga tarbima peab. Seega – teeme ühe morsipeo!

Seda enam, et asi lihtsaimast lihtsam.

Heaks morsiks on sul vaja:

Ilusat kõrget klaaskannu.

Poolt liitrit haput kodutehtud mahla, näiteks jõhvika-, kirsi-, sõstra- või õunamahla. Tahtmise korral saab morssi teha ka moosiveest ja kompotivedelikust.

Maitse järgi suhkrut, kui kasutasid haput mahla.

Veidi sidrunihapet või -mahla, kui kasutasid magusat mahla, moosi või kompotti.

Kaunistuseks soovi korral piparmündi- või melissilehekesi. 

Soovitame serveerida jääkuubikutega.

Tee nii:

Kalla kannu kolmandiku võrra haput mahla. Kui sul pole kodutehtud mahla, osta see kas mahemarketist või turult. Võid teha morssi ka poemahlast. 

Täida ülejäänud kann veega. Maitse – kas tahaksid veidi suhkrut juurde? Sega ettevaatlikult lusikatäie kaupa juurde, kuni suhkur lahustub. Maitse – kas peaks veel vett panema? 

Lisa morssi veidi sidrunimahla. See aitab maitseid tasakaalus hoida. 

Lisa kannu soovi korral ürte ja jääkuubikuid.

Serveerimine

Morssi on eriti retro serveerida klaasidest, mille äär on kaetud suhkruringiga. Seda on lihtne teha – võta tass veega, teine suhkruga. Kasta klaas esmalt vee sisse ja siis suhkrusse. Lase veidi kuivada. Morssi serveeri aga siis läbi kõrre, muidu tulevad suhkrurõngasse kiiresti augud.

Head pidu!